Batátové brownies s ořechy

Batátové brownies s ořechy

Batáty neboli sladké brambory jsou oranžové plody podobné bramborům. Chuťově bych je přirovnala jako něco mezi bramborami a mrkví. Mají spoustu vitamínů a jsou pro naše zdraví prospěšné. Pokud jste jim nepřišli na chuť jako příloze k slanému jídlu, určitě je vyzkoušejte nasladko. Já tyhle brownies miluji a nikdo nepozná, že jsou právě z batátů. Jsou trochu lepivé, sladké, kakaové a přesně takové mají být. Základní recept je podle Deliciously Ella, který jsem si trochu upravila.

Tento dezert můžete mlsat bez výčitek. Je totiž naprosto zdravý. Brownies jsou bez lepku, takže jsou vhodné i pro celiaky, bez rafinovaného cukru, a pokud si je dáte bez jogurtu a použijete javorový sirup, tak i veganské. Já je mám ale nejradši s jogurtem. Buď k odpolední kávě, nebo jako sladkou snídani.

zima 2017

Potřebujeme:

  • 1 velký batát, nebo 2 malé (asi 400 g)
  • 14 menších datlí, nebo 10 velkých (40 – 50 g)
  • 60 g mletých mandlí
  • 60 g pohankové nebo rýžové mouky (já dávám od každé trochu)
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • špetka soli
  • hrst vlašských ořechů
  • trochu kokosového oleje na vymazání formy

Postup

Nejdříve si naložíme datle do teplé vody, aby nám změkly a daly se dobře rozmixovat. Batáty uvaříme nejlépe v páře do měkka. Po uvaření dáme batáty do vysoké úzké misky, kde je společně s datlemi a javorovým sirupem nebo medem rozmixujeme.

V jiné míse smícháme mleté mandle, mouku, kakao a špetku soli a přidáme batátovou směs. Všechno důkladně promícháme. Vznikne nám lepivá hmota, do které ještě přimícháme hrst rukou nadrcených vlašských ořechů.

Těsto přesuneme do menší pečící formy (nejlépe na biskupský chlebíček), kterou jsme vymazali kokosovým olejem. Brownies pečeme na 180 °C asi 20 minut. Po upečení je necháme ještě nejméně 10 minut ve formě, aby se nám správně slepily.

Brownies podáváme buď samotné, nebo s jogurtem a můžeme je ještě ozdobit vlašskými ořechy.


Related Posts

Sádlové pracny

Sádlové pracny

Sádlové pracny jsou v naší rodině tradičním cukrovím, bez kterého se žádné Vánoce prostě neobejdou. Na první pohled to možná může vypadat trochu divně a někomu může vadit právě to, že jsou dělané ze sádla, ale můžu vás ujistit, že kdo to neví, tak to […]

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Na pečení vanilkových rohlíčků myslíme raději den předem, aby se nám těsto hezky odleželo. Tyhle rohlíčky jsou křehké a rozplynou se na jazyku. Vánoce bez vanilkových rohlíčků by nebyly Vánoce. Tohle tradiční cukroví je takový malý zázrak. Nic na něm není a přitom je v […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *