Borůvkový dortík

Borůvkový dortík

Lehký korpus s nádechem kokosu a smetanový krém plný borůvek tvoří neodolatelnou kombinaci chutí, kterou si určitě zamilujete. Tenhle borůvkový dortík se hodí jako lehký dezert ke kávě i jako dort třeba na narozeninovou oslavu. Jeho příprava je snadná, jen je třeba na něj myslet o den dříve, aby do druhého dne hezky ztuhnul. Můžete ho připravit jak z čerstvých, tak i z mražených borůvek. Jsem si jistá, že vám zachutná tak, jako mě a věřte mi, že hodně rychle zmizí. Tak hurá do pečení!

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 40 g strouhaného kokosu
  • 40 g polohrubé mouky
  • 40 g medu
  • 40 ml oleje (já používám slunečnicový)
  • 2 lžíce vody
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka sušené vanilky

Na náplň:

  • 2 smetany ke šlehání (500 ml)
  • 1 tvaroh (250 g)
  • 6 plátků želatiny
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  • 1 lžíce Amaretta
  • 200 g čerstvým nebo mražených borůvek (pokud máme mražené, necháme si je povolit)
  • + pár borůvek na ozdobu

Postup

Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Vyšleháme bílky v tuhý sníh a žloutky s medem ve světlou pěnu. Poté ke žloutkům postupně zašleháváme nejdříve olej a potom vodu. Do směsi zamícháme suché přísady, tedy kokos, mouku, vanilku a prášek do pečiva.

Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Smetanu smícháme s tvarohem a šleháme dotuha. Vyšlehanou smetanu ochutíme javorovým sirupem a lžící Amaretta. Poté do krému zašleháme i borůvky. (Pokud máme borůvky mražené, necháme je povolit, aby se nám chladem želatina nesrazila)

Želatinové plátky dáme na chvilku do studené vody. Jakmile změknou, zalijeme je trochou vroucí vody a důkladně rozmícháme. Do kašičky postupně po lžících zamícháváme borůvkový krém.

Krém ihned rozprostřeme na korpus, zarovnáme stěrkou a ozdobíme čerstvými borůvkami. Dort dáme do lednice vychladit alespoň na několik hodin, nejlépe však přes noc, aby krém hezky ztuhnul. Poté můžeme podávat. Dobrou chuť!


Related Posts

Piškotové dortíky s karamelizovaným pomerančem a skořicí

Piškotové dortíky s karamelizovaným pomerančem a skořicí

Když se spojí piškot a krém z mascarpone, nemůže to rozhodně dopadnout špatně. Důkazem jsou i tyto dortíky, které byly původně pokusem s celkem nejistým výsledkem. Avšak rychlost, s jakou zmizely, nasvědčuje tomu, že to nakonec dobře dopadlo. POTŘEBUJEME: Na těsto: 5 vajec 2 lžíce […]

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Tenhle mrkvový dort je poměrně jednoduchý, dobře vypadá, skvěle chutná, a navíc je i zdravý. Doporučuji nešetřit s ořechy a počkat si do druhého dne, až se chutě správně spojí. Mrkvový dort je podle mě ideální společník ke kávě. A ještě lépe chutná, když si vychutnáte […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *