Boží milosti

Boží milosti

Ačkoli jsou boží milosti tradiční velikonoční laskominou, pro mě jsou mnohem více vzpomínkou na naši prababičku. Bohužel prababička zemřela, když jsem ještě byla dítě, takže některé vzpomínky už jsou trochu zastřené, ale jistojistě si pamatuji, že pokaždé, když jsme ji navštívili, měla na stole něco sladkého a moc dobrého. Prostě tak, jak to prababičky a babičky umí. A ze všech těch dobrot mi v paměti nejvíce utkvěly právě boží milosti. Letos jsem je poprvé zkusila udělat sama a musím říct, že jsem se na chvíli vrátila do dětství k prababičce do kuchyně, na pohovku s háčkovaným přehozem.

Níže jsem pro vás sepsala recept, který jsem našla v jedné staré polorozpadlé kuchařce. A jestli máte strach, že jsou boží milosti moc náročné, tak vás mohu ujistit, že vůbec náročné nejsou. A úspěch je také zaručen, protože jsou strašně moc dobré.

Potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • cca 5 lžic sladké smetany
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Dáme na vál prosátou mouku s cukrem a přidáme špetku soli a citronovou kůru. Přidáme žloutky a máslo, které rukama zapracováváme do suchých surovin. Postupně přidáváme také sladkou smetanu a hněteme, dokud nám nevznikne krásně hladké těsto.

Těsto rozválíme na tenký plát, ze kterého pomocí rádýlka vykrajujeme např. trojúhelníčky či obdélníčky, které uprostřed dvakrát nařízneme. Takto si připravíme tvary z celého těsta, a až pak se pustíme do smažení. Věřte mi, je opravdu lepší si nejdříve vše připravit, protože smažení jde pak strašně rychle.

Do vyššího kastrolu si nalijeme silnou vrstvu oleje tak, aby těsto mohlo plavat. Do rozpáleného oleje opatrně vkládáme připravené obdélníčky či trojúhelníčky a z obou stran je opečeme dozlatova. Smažení je opravdu rychlé, takže musíte dávat dobrý pozor, aby se vám těsto nepřipálilo.

Hotové boží milosti necháme trochu ochladnout, obalíme je v moučkovém cukru a můžeme podávat.


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *