Čokoládový dort

Čokoládový dort

Tenhle dortík je to pravé pro opravdové milovníky čokolády. Korpusem trochu připomíná klasický sachr, ale nugátový krém v kombinaci s ořechy mu dává úplně jiný rozměr.

Dort je poctivý a rozhodně nešetřete na kvalitních surovinách. Důležitý je hlavně výběr kvalitní čokolády, aby těsto mělo požadovanou konzistenci a chutnalo, jak má. Doporučuji sáhnout po čokoládě s nejméně 70 % kakaa. Místo vanilky je možné použít ½ tonka fazole, pokud jí máte k dispozici.

Další důležitou surovinou je lískooříšková pomazánka, která dodá krému oříškově nugátovou chuť. Nejznámější je samozřejmě Nutella, ale dají se najít i o trochu zdravější varianty. Například v Lidlu jsem sehnala bio nugátový krém, ve kterém je pouze třtinový cukr a žádný palmový olej.

Trochu jinou variantu lehce vykouzlíte, když na posyp kromě ořechů použijete rozdrcené oreo sušenky a trochu posekané hořké čokolády.

Ingredience v tomto receptu jsou na menší dortík (vidíte na fotce). Pokud chcete upéct například narozeninový dort, ingredience zdvojnásobte. Díky čokoládě je dort hodně sytý a každý si vystačí s malým kouskem, chutná ale opravdu lahodně a skvěle chutná s šálkem dobré kávy. Doporučuji podávat při pokojové teplotě.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 125 g másla
  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády (70 % kakaa a více)
  • 1 lžička instantní kávy
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • 100 g třtinového cukru
  • 75 ml vody (případně nějakého koňaku, Bayleis, Amaretta, či červeného vína)
  • 125 g hladké mouky (část můžete nahradit mletými ořechy)
  • 25 g kakaa
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 50 g tvarohu nebo zakysané smetany
  • 2-3 vejce

Na krém:

  • 100 g lískooříškové pomazánky, např. Nutelly
  • 150 g čerstvého sýra, případně 75 g tvarohu + 75 g mascarpone

Na posyp:

  • hrst vlašských ořechů
  • hrst mandlí

Postup

Nejdříve rozpustíme ve vodní lázni čokoládu společně s máslem, kávou, cukrem a vodou (nebo alkoholem). Směs nevaříme, jen necháme na mírném plameni rozpustit, aby se všechny suroviny krásně spojily v hladkou směs, kterou necháme trochu vychladnout.

Mezitím si v míse smícháme mouku s kakaem, vanilkou a práškem do pečiva. Do těchto suchých ingrediencí metličkou vmícháme čokoládovou směs.

Poté zašleháme tvaroh a po jednom i vejce. Stačí dobře promíchat metličkou, nešleháme moc dlouho.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (případně vyložíme pečícím papírem) a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 35 – 40 minut (uděláme klasicky test špejlí, jestli je těsto propečené). Pokud budeme dělat vyšší dort z dvojité dávky těsta,  musíme počítat s dobou pečení zhruba 60 – 70 minut.

Těsto necháme vychladnout.

Nutellu prošleháme s čerstvým sýrem a naneseme na dort. Případně můžeme dort rozříznout a promazat i uvnitř. Vršek dortu posypeme nasekanými vlašskými ořechy a mandlemi a můžeme podávat.

Dobrou chuť!


Related Posts

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Tenhle mrkvový dort je poměrně jednoduchý, dobře vypadá, skvěle chutná, a navíc je i zdravý. Doporučuji nešetřit s ořechy a počkat si do druhého dne, až se chutě správně spojí. Mrkvový dort je podle mě ideální společník ke kávě. A ještě lépe chutná, když si vychutnáte […]

Piškotové dortíky s karamelizovaným pomerančem a skořicí

Piškotové dortíky s karamelizovaným pomerančem a skořicí

Když se spojí piškot a krém z mascarpone, nemůže to rozhodně dopadnout špatně. Důkazem jsou i tyto dortíky, které byly původně pokusem s celkem nejistým výsledkem. Avšak rychlost, s jakou zmizely, nasvědčuje tomu, že to nakonec dobře dopadlo. POTŘEBUJEME: Na těsto: 5 vajec 2 lžíce […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *