Domácí lipánek

Domácí lipánek

Kdo by neznal našeho tradičního Lipánka. Tuhle dobrotu má rádo snad každé malé dítě. Je z tvarohu a smetany a je snadné si ho vyrobit doma. Domácí lipánek je poctivý a sami si můžete podle své chuti určit množství cukru (v tomto případě medu nebo javorového sirupu). Zkoušela jsem různé poměry smetany a tvarohu a tento se ověřil jako nejvěrnější podoba. Tmavost barvy kakaové částí závisí na typu kakaa. Někdy mám lipánek tmavší, někdy světlejší, ale chutná pokaždé skvěle. Věřte mi, že když si lipánek sami vyrobíte, chuť je téměř nerozeznatelná od originálu, aniž by obsahoval nepřiměřenou spoustu cukru. Navíc s domácím lipánkem rozhodně ušetříte. Tak si ho taky udělejte. Jak děti, tak i dospělí si na něm pochutnají.

podzim 2016

 Potřebujeme:

  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 tvarohy
  • 1/2 lžičky sušené vanilky
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 – 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • banán (nemusí být)

Postup

Smetanu vyšleháme dotuha, přidáme tvarohy a med a zašleháme. Směs rozdělíme na dvě části. Do první přidáme vanilku a do druhé kakao a promícháme. A to je všechno. Hotového Lipánka naplníme do skleniček a můžeme přidat nakrájený banán. Dobrou chuť 🙂



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *