Domácí medovník

Domácí medovník

Kdo by neznal klasický medovník. Mají ho skoro v každé kavárně, protože je oblíbený a dlouho vydrží. Ten domácí má trochu jinou chuť, ale podle mě je ještě o něco lepší než ten kupovaný. Postup a krém jsou vlastně stejné jako u mini medovníčků, těsto se ale trochu liší. Jsem si jistá, že domácím medovníkem okouzlíte nejednoho strávníka. Sladká medová chuť s nádechem karamelu, které málokdo odolá – to je oč tu běží. Hodí se jako narozeninový dort, zákusek pro nedělní návštěvu, nebo jenom tak ke kávě. Domácí medovník je zkrátka klasika, která nezklame. A jestli máte strach, že je moc složitý na přípravu, není to tak. Zvládne ho určitě každý. Nejtěžší je čekat, než se medovník uleží.

léto 2017

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 150 g másla
  • 80 g cukru krystal
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce
  • 450 g mouky
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička jedlé sody

Na krém:

  • 1 plechovka karamelového Salka
  • 250 g másla

Na dokončení:

  • šálek silné kávy
  • 3 lžíce rumu
  • hrst vlašských ořechů
  • lžička skořice

Postup

Na těsto nejdříve rozpustíme máslo, cukr, med a mléko ve vodní lázni (Nevaříme, pouze necháme rozpustit). Poté přidáme vajíčko a metličkou zašleháme v hladkou směs. V misce smícháme mouku, kakao, skořici a jedlou sodu a přilijeme tekutou směs. Důkladně smícháme. Vznikne nám měkké těsto, které dáme asi na hodinu do lednice vychladit.

Těsto rozdělíme na pět částí. Každou vyválíme na tenkou placku, podle dortové formy nebo talíře ořízneme kolečko a z okrajků vytvoříme ještě jednu placku, která se nám bude hodit na posyp hotového medovníku. Placky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 5 -7 minut do zlatova.

Na krém vyšleháme máslo, do kterého postupně zašleháváme karamelové Salko.

Vychladlé placky pomažeme směsí kávy a rumu, namažeme krémem a skládáme na sebe. Nakonec poskládaný medovník z vrchu pomažeme krémem (můžeme i ze stran, pokud máme dost krému) a posypeme nasekanými ořechy smíchanými se zbylou rozdrcenou plackou a skořicí.

Medovník necháme nejlépe několik dní v lednici rozležet. Před podáváním je dobré medovník vyndat z lednice a nechat při pokojové teplotě povolit.


Related Posts

Sádlové pracny

Sádlové pracny

Sádlové pracny jsou v naší rodině tradičním cukrovím, bez kterého se žádné Vánoce prostě neobejdou. Na první pohled to možná může vypadat trochu divně a někomu může vadit právě to, že jsou dělané ze sádla, ale můžu vás ujistit, že kdo to neví, tak to […]

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Na pečení vanilkových rohlíčků myslíme raději den předem, aby se nám těsto hezky odleželo. Tyhle rohlíčky jsou křehké a rozplynou se na jazyku. Vánoce bez vanilkových rohlíčků by nebyly Vánoce. Tohle tradiční cukroví je takový malý zázrak. Nic na něm není a přitom je v […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *