Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Jistě mi dáte za pravdu, že k podzimu neodmyslitelně patří dýně.  Mají v kuchyni skvělé využití a kromě slaných pokrmů se skvěle hodí i do různých koláčů a buchet. A právě sladký recept jsme si pro vás dnes připravili. Jde o dýňový cheesecake, který je krásně jemný a voní podzimem. Určitě stojí za vyzkoušení. Já ho dělám na podzim každý rok a vždycky se na něj moc těším, tak se do něj taky pusťte. Věřím, že vás okouzlí stejně jako mě.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • Trochu vody (dle konzistence)

Na náplň:

  • 350 g uvařené dýňě hokkaido (asi polovina dýně, oloupaná)
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml ovesného mléka (nebo jakéhokoliv jiného)
  • 4 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky sušeného zázvoru

Postup

Nejdříve vydlabeme, oloupeme a uvaříme dýni do měkka , já ji vařím na páře, ale můžete ji uvařit klidně i ve vodě, nebo upéct v troubě. Necháme trochu vychladnout.

Na těsto smícháme všechny ingredience a zpracujeme hladké těsto, které necháme alespoň chvilku odpočívat v lednici, ideálně hodinu.

Těsto vyválíme a vyložíme s ním formu na koláč. Dno propícháme vidličkou.

Uvařenou dýni dáme do stolního mixéru společně s ostatními přísadami na náplň a všechno dobře promixujeme.

Do předem vyhřáté trouby na 180°C dáme na 5 minut předpéct samotné těsto. Poté na těsto nalijeme náplň a pečeme zhruba 35 minut do zlatova.

Upečený koláč  má  trochu rosolovitou konzistenci, ale po vychladnutí krásně ztuhne. Necháme ho nejdřív chladnout v pootevřené troubě. Poté ho vyndáme ven a necháme úplně vychladnout. Studený koláč ještě dáme na chvilku do ledničky a můžeme podávat. Dobrou chuť!


Related Posts

Dýňové rizoto s lososem

Dýňové rizoto s lososem

Znovu dýně, vždyť je jejich sezóna. Tentokrát jsem ji doplnila lososem a kombinace mě mile překvapila. Chuť dýňového rizota se s lososem skvěle doplňuje a vznikne tak báječné jídlo na rychlou večeři i sváteční oběd. podzim 2017 Potřebujeme: ½ dýně hokkaido 1 hrnek kulatozrnné rýže 4 […]

Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami

Cheesecake neboli sýrový koláč. Sýrový? Ano, ale není sýr jako sýr. Označení čerstvý sýr nese i krémové mascarpone, jehož chuť nemá s klasickým slaným sýrem nic společného. Mascarpone je spíše taková hodně hodně tučná smetana a využívá se především v dezertech. Cheesecake pečeme nejlépe den […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *