Honzovy povidlové buchty

Honzovy povidlové buchty

Vždycky, když jde Honza do světa, musí mít sebou uzlíček poctivých kynutých buchet nejlépe s povidly. A protože ten můj Honza se za pár dní taky vydá do světa, pustila jsem se do pečení. A navíc, kynuté buchty s povidly jsou takový základ každé české hospodyňky a hodně z nás přesně ví, jak chutnají ty od babičky. Takže je jako hospodyňka přece musím umět. A věřte mi, tyhle se povedou každému. Jsou nadýchané a ve spojení s povidly dokonalé. Přesně takové, jaké je známe z pohádek. Jsou to zkrátka Honzovy buchty. U nás nevydržely ani do večera. Nejlépe uděláte, když se o ně podělíte, protože v den upečení chutnají báječně a ještě někomu uděláte radost. Protože Honza je přece také nesnědl všechny sám.

léto 2017

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky (já jsem použila Babiččinu volbu na kynutá těsta)
  • 60 g krupicového cukru
  • 3 žloutky + 1 vejce
  • ½ kostky droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • půl lžičky sušené vanilky
  • rozpuštěné sádlo na vymazání pekáčku a potření buchet

Na náplň:

  • švestková povidla

Na dokončení:

  • lžíce rozpuštěného másla
  • lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Nejdříve připravíme těsto. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme k němu lžičku cukru a mícháme, dokud nám nevznikne tekutá kašička. Do kašičky ještě přidáme lžičku mouky, zalijeme 100 ml teplého mléka (mléko musí být jenom tak teplé, abychom v něm pohodlně udrželi prst) a rozmícháme. Hrneček dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek (trvá to asi deset minut).

Mezitím si připravíme zbylé ingredience na těsto. Do velké mísy dáme mouku, cukr, špetku soli, vanilku, žloutky i vejce a přidáme vzešlý kvásek a zbytek mléka a lehce promícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a začneme těsto hníst. (Robot vám v této fázi podstatně ušetří práci.) Hněteme asi 8 – 10 minut, až je těsto krásně hladké. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme těsto asi na hodinku na teplé místo vykynout.

Důkladně vymažeme pekáček sádlem. Z vykynutého těsta odebíráme kousky asi o velikosti vajíčka, z kterých uděláme placku, dáme na ni lžíci povidel, zabalíme do uzlíčku a položíme zavázanou stranou dolů do pekáčku. Buchtičku ještě potřeme ze všech stran sádlem, aby se nám jednotlivé buchty úplně nespekly a šly dobře oddělit. Takto postupujeme, dokud nezděláme všechno těsto. Připravené buchty dáme ještě na 20 – 30 minut na teplé místo kynout.

Vykynuté buchty dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Hned po vyndání z trouby vršek buchet potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu a necháme vychladnout. Před podáváním buchty ještě pocukrujeme. Nejlépe chutnají v den upečení, když jsou ještě trochu teplé.


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Makové palačinky s povidly a smetanou

Makové palačinky s povidly a smetanou

Pokud milujete palačinky, ale hledáte nějakou změnu, něco netradičního, tak je tenhle recept přesně pro vás. Je nad slunce jasné, že mák a povidla jsou dokonalým párem a tyto makové palačinky s povidly, zjemněné zakysanou smetanou jsou toho dalším důkazem. Za pár minut vykouzlíte obyčejný, ale […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *