Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Štrůdl je taková ta klasika všech klasik, a to nejen na podzim. Jsem si jistá, že tady u nás mezi dezerty není nic známějšího než jablečný štrůdl. Dá se udělat na spoustu způsobů a taky na různé způsoby podávat a i když ho každý dělá malinko jinak, téměř vždycky chutná skvěle.  Tohle je recept na ten můj nejoblíbenější. Je z tvarohového těsta, které se ale hodně blíží listovému, akorát není tolik pracné. Nejlepší je ještě vlažný k oblíbené kávičce. Když se spojí vůně jablek a skořice a vůní horké kávy, je to ta pravá podzimní romantika.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli

Na náplň:

  • 5 jablek (nebo jablek a hrušek)
  • hrstku rozinek
  • trochu rumu
  • trochu strouhanky
  • cukr dle chuti
  • skořice

Postup:

Z mouky, másla, tvarohu a špetky soli uhněteme hladké a pružné těsto. Těsto vyválíme do tvaru obdelníku a přeložíme na třetiny (z každé strany přeložíme třetinu těsta na prostředek). Znovu vyválíme obdelník a znovu přeložíme. Takhle ještě jednou, aby bylo těsto dohromady třikrát takhle překládané.

Těsto dáme na chvilku do lednice odpočinout, mezitím si můžeme nahrubo nastrouhat jablka. Poté už těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenký plát, poprášíme strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky, rozinkami, zakápneme kapkou rumu, zasypeme cukrem dle chuti a lžičkou skořice.

Těsto zabalíme do závinu a přemístíme na vymazaný plech, nebo plech s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Vychladlý závin můžeme před podáváním ještě poprášit moučkovým cukrem. Dobrou chuť!


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *