Jablkový makovec

Jablkový makovec

 

U nás doma má cokoliv makového většinou velký úspěch. Když jsem upekla tenhle makovec poprvé, vytratil se ani nevím kam, a nezůstala po něm ani jediná fotka. Proto jsem ho upekla znovu a rozhodně ne naposledy. Ani jsem nevěřila, že bude tak moc dobrý, protože je úplně bez cukru, bez mouky a bez tuku. Je vláčný a sladký po jablcích a jsem si jistá, že si ho zamilujete. Pokud jste se rozhodli v novém roce začít jíst zdravěji, ale přesto si chcete dopřát něco sladkého, je tenhle makovec přesně pro vás.

Potřebujeme:

  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 3 nastrouhaná jablka
  • 150 g mletého máku
  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 1 tvaroh (250 g)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli
  • zakysaná smetana k podávání

Postup

Nejdříve vyšleháme bílky v tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme lžíci medu a šleháme, dokud nám nevznikne světlá pěna, do které zašleháme tvaroh. Poté do směsi vmícháme mák, ořechy, prášek do pečiva, skořici, vanilku a špetku soli. Nakonec vmícháme i nastrouhaná jablka a sníh z bílků.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a pečeme na 160 °C asi hodinu. Makovec necháme vychladnout a podáváme se zakysanou smetanou. Dobrou chuť!


Related Posts

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Na pečení vanilkových rohlíčků myslíme raději den předem, aby se nám těsto hezky odleželo. Tyhle rohlíčky jsou křehké a rozplynou se na jazyku. Vánoce bez vanilkových rohlíčků by nebyly Vánoce. Tohle tradiční cukroví je takový malý zázrak. Nic na něm není a přitom je v […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *