Jahodovo-čokoládový dort

Jahodovo-čokoládový dort

Čokoláda s jahodami? To je přímo božská kombinace. Tenhle dortík hezky vypadá, ještě lépe chutná a není nijak zvlášť složitý. Stačí mu jen věnovat trochu času a úsilí a výsledek rozhodně bude stát za to. Báječně čokoládovou chuť skvěle doplňuje lehký jahodový krém. Navíc jeho průřez je neobvyklý oproti běžným dortům, takže vypadá báječně. Dort je dost poctivý a docela sytý, takže je každý po jednom kousku naprosto spokojený. V původním receptu stálo 10 lžic cukru, avšak výsledek byl díky marmeládě a čokoládovým krémům dost sladký, takže určitě stačí méně. Zkuste ho a uvidíte sami. Skvěle se hodí jako narozeninový dort. Jsem si jistá, že udělá radost.

zima 2017

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 10 vajíček
  • 6 lžic cukru krupice
  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Na čokoládový krém:

  • 200 g tmavé čokolády (min. 50 % kakaa)
  • 2 smetany ke šlehání (500 ml)
  • 250 g mascarpone
  • (stužovač smetany)

Na jahodový krém:

  • 100 g mražených jahod
  • 100 g kvalitní bílé čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • (stužovač smetany)

Na dokončení:

  • jahodová marmeláda
  • trocha krupicového cukru
  • ovoce na ozdobu

Postup

Den předem rozpustíme 200 g tmavé čokolády v 500 ml zahřáté smetany a 100 g bílé čokolády v 250 ml zahřáté smetany. Obě směsi necháme vychladnout a uložíme do ledničky do druhého dne. Den předem si ještě připravíme jahodový rozvar. Mražené jahody dáme do kastrůlku a svaříme do měkka. Poté je rozmixujeme a také uložíme do lednice do druhého dne.

Druhý den se dáme do pečení. Na korpus rozdělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme 4 lžíce cukru a 2 lžíce vody a k bílkům zbylé 2 lžíce cukru. Žloutky vyšleháme ve světlou pěnu a bílky v tuhý sníh. Do žloutkové směsi vmícháme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva nakonec vyšlehaný sníh.

Těsto nalijeme na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Pokud nemáte možnost dát do trouby dva plechy najednou, udělejte nejdříve těsto z poloviny ingrediencí a zatímco se bude péct, připravte si druhou várku těsta, které to první v pečení vystřídá. Upečené těsto necháme vychladnout.

Na čokoládový krém si vyšleháme předem připravenou čokoládovou smetanu. (Můžete k ní přidat stužovač, pokud si nejste jistí, ale není to nutné. Šlehačka se díky čokoládě vyšlehá dotuha i bez něj.) Poté v míse lžící nebo vařečkou rozmícháme mascarpone, do kterého postupně zamícháváme čokoládovou šlehačku.

Vychladlé korpusy dáme na pracovní plochu lehce posypanou krupicovým cukrem, aby se nepřilepily, sloupneme z nich pečící papír a pomažeme je jahodovou marmeládou. Poté oba každý korpus vertikálně přepůlíme (aby nám vznikly čtyři dlouhé pruhy) a pomažeme je čokoládovým krémem. Korpus začneme rolovat a tam kde jeden pás skončí, dáme další a rolujeme, až nám žádný pruh nezbyde a vznikne taková velká roláda. Roládu postavíme boční stranou na talíř nebo podložku pro dort a dáme alespoň na půl hodiny chladit do lednice.

Mezitím si připravíme jahodový krém. Vyšleháme bílou čokoládovou smetanu (opět můžeme přidat stužovač). Poté rozmícháme mascarpone, do kterého vmícháme jahodový rozvar a bílou čokoládovou šlehačku. Jahodovým krémem potřeme celý dort. Já jsem strany dortu ještě ozdobila pomocí zdobícího pytlíčku, ale můžete krém jenom rozetřít.

Nakonec dort ozdobíme čerstvým ovocem. Ideální jsou jahody, borůvky, maliny nebo jiné drobné ovoce. Můžete ho dozdobit i drobnými kvítky, nebo marcipánovými růžemi. Mátové lístky mu také sluší a k jahodovo-čokoládové chuti se i skvěle hodí. Fantazii se meze nekladou. Hlavní je, aby se výsledek vám i obdarovanému líbil a společně jste si na dortu pochutnali.


Related Posts

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Tenhle mrkvový dort je poměrně jednoduchý, dobře vypadá, skvěle chutná, a navíc je i zdravý. Doporučuji nešetřit s ořechy a počkat si do druhého dne, až se chutě správně spojí. Mrkvový dort je podle mě ideální společník ke kávě. A ještě lépe chutná, když si vychutnáte […]

Ovocné tvarohové knedlíky

Ovocné tvarohové knedlíky

Dnes bychom se s vámi chtěly podělit o náš oblíbený recept na ovocné knedlíky. U nás jednoznačně vedou knedlíky z tvarohového těsta (tedy až na ty s borůvkami, ty jsou nejlepší kynuté). Velkou výhodou těchto knedlíků je, že se dají zamrazit a v zimě pak dobře poslouží třeba jako […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *