Kynuté lívance

Kynuté lívance

Klasické kynuté lívance. Přesně takové, jaké je známe od babičky. Jsou docela rychle hotové a s domácí marmeládou a smetanou nebo s medovým máslem jsou zkrátka neodolatelné. At už jich udělám, kolik chci, vždycky zmizí do jednoho. Tak si je taky udělejte. Lahodná chuť s příchutí dětství vykouzlí každému úsměv na tváři a boule za ušima.

léto 2017

Potřebujeme:

  • 750 ml vlažného mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • ½ kostky droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli
  • sádlo na opékání

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do hrnečku, zasypeme lžičkou cukru a rozmícháme v kašičku, do které přidáme lžičku mouky, zamícháme a zalijeme vlažným mlékem zhruba do poloviny hrnečku. Dáme na teplé místo asi na 10 minut kynout.

Do mísy dáme mouku, zbylý cukr, vanilku a sůl. K suchým ingrediencím přidáme vajíčka, zbytek mléka a vzešlý kvásek a dobře promícháme. Vznikne nám řídké těsto, které dáme na teplé místo asi na ½ hodiny kynout.

Těsto opékáme z obou stran na dobře rozpáleném, sádlem vymazaném lívanečníku. Pokud nemáme lívanečník, postačí obyčejná pánev. Lívancům stačí jenom chvilka, tak si dejte pozor, aby se vám nespálily.

Hotové lívance podávám s čímkoliv, co máme rádi. Já jsem je promazala marmeládou a ozdobila zakysanou smetanou a borůvkami. Výborné jsou ale také s medovým máslem, které vytvoříte jednoduchým vyšleháním másla s medem a skořicí. Dobrou chuť! 🙂


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *