Kynutý závin s povidly

Kynutý závin s povidly

Tenhle závin už je u nás taková vděčná klasika. Dělám ho vždy do pekáčku stejně jako buchty, ale výhoda je, že se nemusíte zdržovat s každou buchtičkou zvlášť ale zamotáte jen záviny. Nejlépe samozřejmě chutná hned po upečení, ještě trochu vlažný. Je krásně nadýchaný a chutná skvěle. Dělám ho s různými náplněmi a ráda je kombinuji. Tato varianta je s povidly a skořicí, ale skvělá je taky makovo-povidlová, tvarohová nebo čokoládová.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • ½ kostky droždí
  • Sušená vanilka
  • Špetka soli

Na 1. náplň:

  • Čerstvé švestky nebo švestková povidla

Na 2. náplň:

  • 50 g másla
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce medu

POSTUP

Nejdřív si připravíme těsto. Droždí rozdrobíme do hrnečku, zasypeme lžičkou cukru a mícháme, dokud nám nevznikne řídká kašička, do které přidáme lžičku mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

Ve velké míse smícháme mouku, cukr, vanilku a špetku soli. Přidáme žloutky, vzešlý kvásek a zbytek mléka a dáme hníst buď do kuchyňského robota, nebo hněteme ručně vařečkou, až nám vznikne hladké pružné těsto.

Těsto dáme na teplé místo zhruba na hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně. Švestky vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vyhřáté trouby zhruba na hodinu péct. Občas promícháme. Za hodinu se sice nespečou dokonale na povidla, ale na náplň budou skvělé. Nebo můžeme použít hotová povidla.

V malém hrnečku smícháme rozpuštěné máslo s medem a skořicí.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou z nich vyválíme na obdélník. Dva obdélníky pomažeme povidly a dva skořicovou směsí. Každý obdélník srolujeme do ruličky. Poté zamotáme jednu skořicovu ruličku s jednou povidlovou a zbylé dvě stejně tak a oba záviny přesuneme na máslem vymazaný pekáček. Necháme ještě zhruba půl hodinky kynout.

Záviny pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Stejně jako u povidlových buchet můžeme i záviny hned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem s rumem. Necháme alespoň trochu vychladnout a můžeme podávat. Dobrou chuť!


Related Posts

Honzovy povidlové buchty

Honzovy povidlové buchty

Vždycky, když jde Honza do světa, musí mít sebou uzlíček poctivých kynutých buchet nejlépe s povidly. A protože ten můj Honza se za pár dní taky vydá do světa, pustila jsem se do pečení. A navíc, kynuté buchty s povidly jsou takový základ každé české […]

Buďáky

Buďáky

Recept na buchty s tímhle trochu zvláštním jménem jsme si před pár lety přivezly od tety z Kladenska. Upřímně, vůbec netušíme, jak přišly ke svému jménu, a vlastně jsme se po tom ani nijak zvlášť nepídily. Takže jestli někdo z vás ví, jak tento název vznikly, budeme rády, […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *