Kynutý závin s povidly

Kynutý závin s povidly

Tenhle závin už je u nás taková vděčná klasika. Dělám ho vždy do pekáčku stejně jako buchty, ale výhoda je, že se nemusíte zdržovat s každou buchtičkou zvlášť ale zamotáte jen záviny. Nejlépe samozřejmě chutná hned po upečení, ještě trochu vlažný. Je krásně nadýchaný a chutná skvěle. Dělám ho s různými náplněmi a ráda je kombinuji. Tato varianta je s povidly a skořicí, ale skvělá je taky makovo-povidlová, tvarohová nebo čokoládová.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • ½ kostky droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • Sušená vanilka
  • Špetka soli

Na 1. náplň:

  • Čerstvé švestky nebo švestková povidla

Na 2. náplň:

  • 50 g másla
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce medu

POSTUP

Nejdřív si připravíme těsto. Droždí rozdrobíme do hrnečku, zasypeme lžičkou cukru a mícháme, dokud nám nevznikne řídká kašička, do které přidáme lžičku mouky a zalijeme polovinou vlažného mléka. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

Ve velké míse smícháme mouku, cukr, vanilku a špetku soli. Přidáme žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo a dáme hníst buď do kuchyňského robota, nebo hněteme ručně vařečkou, až nám vznikne hladké pružné těsto.

Těsto dáme na teplé místo zhruba na hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně. Švestky vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vyhřáté trouby zhruba na hodinu péct. Občas promícháme. Za hodinu se sice nespečou dokonale na povidla, ale na náplň budou skvělé. Nebo můžeme použít hotová povidla.

V malém hrnečku smícháme rozpuštěné máslo s medem a skořicí.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou z nich vyválíme na obdélník. Dva obdélníky pomažeme povidly a dva skořicovou směsí. Každý obdélník srolujeme do ruličky. Poté zamotáme jednu skořicovu ruličku s jednou povidlovou a zbylé dvě stejně tak a oba záviny přesuneme na máslem vymazaný pekáček. Necháme ještě zhruba půl hodinky kynout.

Záviny pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Stejně jako u povidlových buchet můžeme i záviny hned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem s rumem. Necháme alespoň trochu vychladnout a můžeme podávat. Dobrou chuť!


Related Posts

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]

Kynuté koláče

Kynuté koláče

Kynuté koláčky se dají udělat na spousty různých způsobů. Ať už malé nebo velké, s nejrůznějšími náplněmi. Jaká je ta vaše oblíbená? My děláme klasicky makovou, tvarohovou a povidlovou, někdy ořechovou. Použít ale můžete i různé druhy marmelád, rozvařená jablka se skořicí, nebo hrušková povidla. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *