Lehký jahodový dortík

Lehký jahodový dortík

Na tenhle jahodový koláč je potřeba jen pár přísad, je rychle hotový a naprosto výborný. Na letní dny přímo ideální, protože je lehký a chutná skvěle. Já už jsem ho letos dělala asi pětkrát a ještě nás neomrzel. Jde o obyčejný piškot a smetanový krém s jahodami. Zvládne ho úplně každý a rozhodně stojí za zkoušku. Dělám ho do velké formy, nebo dvou malých. Myslím, že množství vystačí i na plech.

léto 2017

Potřebujeme:

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 3 lžíce medu
  • 6 lžic polohrubé mouky

Na krém:

  • 2 smetany ke šlehání (500 ml)
  • 1 tvaroh (250 g)
  • 300 g jahod + pár na ozdobu
  • 3 plátky želatiny

Postup

Nejdříve vyšleháme bílky v pevný sníh, do kterého po jednom zašleháme žloutky a med. Poté vmícháme mouku a vylijeme do vmazané formy. Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 – 15 minut a necháme korpus vychladnout.

Na krém nejdříve rozmixujeme jahody, z kterých nám vznikne hladká kašička. Jahodové pyré můžeme ještě přecedit, abychom v něm neměli semínka. Poté vyšleháme obě smetany s tvarohem dotuha a vmícháme jahodové pyré. Podle potřeby můžeme přisladit, ale pokud jsou jahody dost sladké, není to vůbec třeba.

Namočíme želatinové plátky do studené vody a až změknou, vyjmeme je, zalijeme trochou vařící vody a pořádně rozmícháme. Do želatiny poté postupně přidáváme pár lžic krému a důkladně rozmícháme. Krém se želatinou smícháme se zbylým krémem a nalijeme na korpus.

Koláč dáme do lednice a necháme ho několik hodin vychladit a ztuhnout, nejlépe přes noc. Dobrou chuť 🙂


Related Posts

Ovocné tvarohové knedlíky

Ovocné tvarohové knedlíky

Dnes bychom se s vámi chtěly podělit o náš oblíbený recept na ovocné knedlíky. U nás jednoznačně vedou knedlíky z tvarohového těsta (tedy až na ty s borůvkami, ty jsou nejlepší kynuté). Velkou výhodou těchto knedlíků je, že se dají zamrazit a v zimě pak dobře poslouží třeba jako […]

Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami

Cheesecake neboli sýrový koláč. Sýrový? Ano, ale není sýr jako sýr. Označení čerstvý sýr nese i krémové mascarpone, jehož chuť nemá s klasickým slaným sýrem nic společného. Mascarpone je spíše taková hodně hodně tučná smetana a využívá se především v dezertech. Cheesecake pečeme nejlépe den […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *