Makový koláč z mascarpone

Makový koláč z mascarpone

Není žádným tajemstvím, že u nás doma jsou makové dezerty na prvním místě. Mák je skvělá ingredience a dá se ní vykouzlit spousta výborných věcí. Jednou z nich je i tenhle makový koláč z mascarpone, dalo by se ho vlastně nazvat i makový cheesecake. Je z klasického křehkého těsta s krémovou makovou náplní a chutná skvěle. Pro ozvláštnění můžete do náplně před upečením poházet pár pokrájených švestek. Pokud jste milovníky máku, tak jako my, určitě stojí za vyzkoušení.

POTŘEBUJEME:

Na křehké těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 50 ml studené vody
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 1 vejce
  • 4 – 5  lžíc medu
  • 180 g mletého máku
  • 200 ml mléka

POSTUP

Nejdříve připravíme těsto. Všechny ingredience smícháme a uhněteme do soudržného těsta. Nemusí být dokonale hladké, dokonce je lepší, když zůstanou v těstě malé kousíčky másla.

Těsto dáme do lednice alespoň na hodinu odležet, klidně ho tam můžete nechat i přes noc.

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si makovou část náplně. V kastrůlku ohřejeme mletý mák s mlékem a medem a mícháme do zhoustnutí.

V mističce rozšleháme metličkou mascarpone s vejcem a můžeme taky ještě trochu přisladit medem.

Těsto rozválíme a rozprostřeme do koláčové formy, propícháme vidličkou a předpečeme na 180 °C asi 8 minut.

Vyndáme z trouby a necháme malinko vychladnout. Poté na těsto dáme polovinu mascarponové směsi a nalijeme na to polovinu makové směsi. Druhou polovinou mascarponové směsi už začínáme tvořit fleky a poté to samé i s mákem. Můžeme mezi sebou vařečkou trochu promíchat, aby nám vzniklo mramorování.

Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova asi 35 – 40 minut.

Hotový koláč necháme zcela vychladnout a ztuhnout, až potom podáváme.


Related Posts

Kynuté koláče

Kynuté koláče

Kynuté koláčky se dají udělat na spousty různých způsobů. Ať už malé nebo velké, s nejrůznějšími náplněmi. Jaká je ta vaše oblíbená? My děláme klasicky makovou, tvarohovou a povidlovou, někdy ořechovou. Použít ale můžete i různé druhy marmelád, rozvařená jablka se skořicí, nebo hrušková povidla. […]

Buďáky

Buďáky

Recept na buchty s tímhle trochu zvláštním jménem jsme si před pár lety přivezly od tety z Kladenska. Upřímně, vůbec netušíme, jak přišly ke svému jménu, a vlastně jsme se po tom ani nijak zvlášť nepídily. Takže jestli někdo z vás ví, jak tento název vznikly, budeme rády, […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *