Masopustní koblížky

Masopustní koblížky

Masopustní koblížky – tomu říkám opravdová výzva. Nikdy jsem je nedělala a trošku jsem se bála, jak to dopadne. A víte co? Povedly se. A když jsem je zvládla já, zvládne je úplně každý. Sepsala jsem pro vás v receptu poznatky koblížkového začátečníka, aby vše na poprvé dopadlo tak, jak má. Koblížky můžete naplnit čímkoliv, co v nich máte rádi, nebo jenom pocukrovat. U nás zmizely do jednoho a všem moc chutnaly. Koblížky už umím. Tak ještě kynuté buchty a knedlíky a bude ze mě holka na vdávání 😀

masopust 2017

Potřebujeme:

  • ½ kostky droždí
  • 250 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 40 g povoleného másla
  • 40 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • trochu strouhané citronové kůry
  • sádlo/olej na smažení
  • marmeláda/povidla/nutella na plnění
  • moučkový cukr na posypání (můžete použít skořicový cukr na obalení)

Postup

Nejdříve v hrnečku rozetřeme droždí se lžičkou cukru na kašičku, přidáme lžičku mouky a polovinu vlažného mléka, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.

Mezitím v misce vařečkou utřeme povolené máslo se zbylým cukrem. Máslo trochu zesvětlá a nepatrně nabyde. Poté do něj přimícháme žloutky (nejlépe o pokojové teplotě), rum, špetku soli a citronovou kůru.

Do žloutkové směsi postupně po částech zamícháme mouku, kvásek a zbytek vlažného mléka. Těsto buď hněteme ručně, nebo dáme hníst do kuchyňského robota (nejméně na 8 minut). Těsto by mělo být hladké a nelepit se na okraje mísy.

Těsto pomoučíme ze všech stran, aby se nám pak lépe vyklopilo, a dáme ho zakryté utěrkou asi na hodinu kynout na teplé místo. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce prohněteme a rozválíme na placku o výšce asi 1 – 1,5 cm. Z těsta vykrajujeme kolečka, která skládáme na pomoučené prkýnko. Vykrájené těsto už nevyvalujeme podruhé, aby se nám do těsta nedostalo moc mouky a koblížky nebyly tvrdé. Z okrajků vytvoříme ručně šištičky nebo kolečka a také dáme na prkýnko. Koblížky přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě asi ½ hodiny.

V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej. Je ho potřeba tolik, aby koblížky plavaly, jinak nedosáhneme správného výsledku. Tuk by měl být dostatečně rozehřátý, avšak dejte pozor, aby se vám koblížky nepřipálily. Někdo doporučuje smažit je zprudka, mě se však osvědčilo smažit koblížky na menší plamen, protože se nepřipálí a uvnitř se dostatečně propečou.

Vykynuté koblížky opatrně vkládáme do rozehřátého tuku vrchní stranou dolů a smažíme asi půl minuty z každé strany. Musíte je hlídat. Když vidíte, že jsou dostatečně hnědé, otočte je. Pokud hnědnou moc rychle, snižte plamen. Musíte to vyzkoušet, mé první koblížky taky nebyly to pravé, než jsem na to přišla.

Hotové koblížky plníme tím, co máme rádi. Já jsem je naplnila povidly, protože jsem zrovna neměla žádnou marmeládu a byly moc dobré. Některé jsem třeba nenaplnila vůbec, jen jsem je posypala skořicovým cukrem a byly také výborné. Dokážu si je představit třeba i s nutellou.


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *