Medové perníčky

Medové perníčky

Tyhle medové perníčky jsou jednoduché a chutnají báječně. Dělám je každý rok a mám je moc ráda. Je skvělé, že jsou hned měkké, takže nemusíte čekat do Vánoc. Nevýhodou je, že většinou do těch Vánoc ani nevydrží.

Letos jsem si u pečení perníčků, nebo spíše jejich zdobení, poplakala. Těsto dopadlo výborně, není na něm totiž co zkazit a chuťově jsou moc dobré, avšak kámen úrazu je pro mě bílková poleva. Všechno se zdálo v nejlepším pořádku, konzistence polevy byla skvělá, tak jsem začala zdobit. Vypadalo to, že se všechno povedlo, jak mělo, avšak poleva netuhla. Neztuhla ani po půl hodině, ani po hodině. Smířená s tím, že mi poleva neztuhne, jsem ji samozřejmě po nazdobení několika perníčků vyhodila. Už bylo docela pozdě, tak jsem nechala perníčky perníčkama a šla jsem spát.

Ráno jsem se na perníčky šla podívat a hádejte co – poleva byla krásně tuhá. Potřebovala jenom trochu víc času. Proto bych vám chtěla říct, že nemá smysl plakat nad netuhnoucí polevou. Mějte s ní trpělivost. Druhý den jsem si vytvořila polevu novou, která se nade mnou nejspíš slitovala, a tuhla rychleji. Rozhodla jsem se bílou polevu zkombinovat s rozpuštěnou čokoládou. Perníčky nazdobené dvěma barvami mě naprosto nadchly. Mám jen jedinou obavu. Vánoc se jistojistě nedožijí.

advent 2016

Potřebujeme:

Na perníčky:

  • 75 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g špaldové celozrnné mouky (můžete nahradit hladkou moukou)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička kakaa (pro tmavší barvu – můžete vynechat, nebo naopak přidat)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce

Na zdobení:

  • bílková poleva (1 bílek, 140 g moučkového cukru, citrónová šťáva)
  • hořká čokoláda

Postup

Nejdříve vyšleháme cukr s vejci a změklým máslem. Poté přidáme med a koření. Medu nedáváme víc, jinak by perníčky byly tvrdé. Do této kašičky vmícháme mouku s jedlou sodou a kakao pro barvu. Důkladně vypracujeme těsto, které necháme v lednici nejméně hodinu odležet, nejlépe však přes noc.

Těsto vyválíme a vykrajujeme nejrůznější tvary. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 – 12 minut (záleží na výšce rozváleného těsta).

Na zdobení si připravíme bílkovou polevu. Bílek vyšleháme s cukrem a poté zašleháme citronovou šťávu (zhruba z čtvrtky citronu). Cukru se bohužel nevyhneme, ani ho nemůžeme ubrat, protože bez něj by poleva neměla tu správnou konzistenci a neztuhla by nám.

Na tmavou polevu stačí rozpustit hořkou čokoládu. Perníčky nazdobíme a po ztuhnutí uzavřeme do krabičky, aby nám nenavlhly. V krabičce vydrží třeba až do Vánoc, pokud vám je dřív někdo nesní.


Related Posts

Vánoční ozdoby

Vánoční ozdoby

Vánoce už se kvapem blíží, a proto je skoro nejvyšší čas začít s přípravami. A tím teď nemyslím nakupování dárků, jak mnohé z vás asi napadlo. O tom Vánoce přeci nejsou. Tedy, alespoň u nás ne… Nevím, jestli je to výchovou, nebo dnešní uspěchanou dobou, ale stále […]

Celozrnné rohlíčky

Celozrnné rohlíčky

Tyhle celozrnné rohlíčky krásně voní po perníku a jsou trochu zdravější verzí tradičního vánočního cukroví. I přesto, že jsou slazené pouze trochou medu, chutnají skvěle. Pokud ale máte rádi opravdu sladké cukroví, nebojte se trochu medu či cukru přidat. Na přípravu jsou vlastně celkem snadné […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *