Perník

Perník

Klasický perník je jednoduchý, rychlý, chutný a provoní byt báječnou vůní. Pro mě je takovou vzpomínkou na dětství, protože nám ho vždycky dělala babička a tenhle chutná úplně stejně. Můžete ho podávat na různé způsoby. Mně chutná jenom s marmeládou, ale i s čokoládovou polevou a kokosem je skvělý. Jeho velkou výhodou je, že je hned hotový a myslím, že ani návštěvu s tímto „obyčejným“ perníkem neurazíte. Je to zkrátka klasika, která neomrzí.

jaro 2017

Potřebujeme:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru (podle potřeby můžete dát víc)
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje (nejlepší je kokosový)
  • 2 vajíčka
  • ½ kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • tuk na vymazání formy

K podávání

  • marmeláda
  • nebo čokoláda a strouhaný kokos

Postup

Nejdříve smícháme všechny suché přísady, tedy mouku, cukr, prášek do perníku, skořici a kakao. Poté přidáme všechny mokré přísady, tedy mléko, olej, vajíčko a lžíci rumu. Všechno důkladně promícháme, pokud se nám tvoří hrudky, těsto jemně prošleháme metlou.

Těsto vlijeme do vymazané formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C asi na 20 – 30 minut. Upečené těsto poznáme klasicky špejlí, kterou vytáhneme z perníku suchou.

Vychladlý perník podáváme buď samotný, pouze poprášený moučkovým cukrem, nebo s ovocnou marmeládou (já mám nejraději jahodovou), nebo politý hořkou čokoládou rozpuštěnou ve smetaně (jako poleva na míša řezy) a posypaný strouhaným kokosem.


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *