Povidlové taštičky s mákem

Povidlové taštičky s mákem

Vyzkoušela jsem hned dva recepty na povidlové taštičky s mákem. Jedny jsou z těstovinového, hutnějšího těsta a ty druhé z měkkého, tvarohového těsta. Oba druhy mají něco do sebe, ale mě víc zachutnaly ty tvarohové, i když na pohled hezčí vypadají ty těstovinové, protože hezky drží tvar. Těstovinové taštičky jsou asi o něco pracnější, protože se s tvrdším těstem hůře pracuje a musí se uhníst, avšak tvarohové těsto zase potřebuje více času na odležení.

Mám pro vás oba recepty, protože přesto, že mě mnohem víc okouzlily tvarohové taštičky, které jsou měkké a přímo se rozplývají, i ty z těstovinového těsta jsou moc dobré. Spojení rumových povidel a máku je geniální a těsto to celé krásně doplňuje. Pokud máte čas a chuť, udělejte si oba druhy a sami porovnejte, jaké vám víc zachutnají. Pokud čas nemáte, doporučuji zkusit ty tvarohové. Určitě vás nezklamou.

zima 2017

Tvarohové taštičky

Potřebujeme:

Tvarohové těsto

  • 250 g tvarohu
  • 180 g hladké mouky
  • 55 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Povidlová náplň

  • 1 sklenička povidel (asi 6 – 8 lžic)
  • voda podle potřeby
  • med podle chuti
  • 2 – 3 lžíce rumu

K podávání

  • mletý mák
  • rozpuštěné máslo
  • med nebo moučkový cukr podle chuti

Postup

Mouku, tvaroh, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli smícháme a vytvoříme soudržné těsto, které dáme nejméně na 2 hodiny odpočinout do lednice. Klidně si ho ale můžeme i vytvořit den předem a nechat v lednici přes noc.

Poté si vytvoříme povidlovou náplň, která nám musí stihnout vychladnout, než budeme taštičky plnit. U náplně hodně záleží na povidlech. Každá jsou trošku jiná, a tak k tomu musíme přihlédnout. Já mám povidla od maminky, která jsou hodně hutná a nejsou vůbec slazená. Proto jsem je ohřála a naředila trochou vody, aby vznikla hustá kaše, do které jsem přidala lžičku medu a důležitou ingredienci – rum. Na ten nezapomeňte, dodá povidlům tu správnou chuť. Pokud máte povidla řidší, není třeba je ani ohřívat a půjdou s rumem smíchat i studená.

Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném vále a pomocí hrnku nebo většího vykrajovátka vykrájíme kolečka. Do koleček vždy dáme jednu lžičku povidlové náplně, přehneme a prsty uzavřeme. Na okrasu můžeme po okraji taštiček udělat vidličkou rýhy. Těsto je relativně měkké, ale pracuje se s ním docela dobře. Jen si dejte pozor, abyste do něj nedali ještě teplou náplň, roztálo by se.

Taštičky skládáme na pomoučené ploše, a poté je vaříme ve velkém hrnci asi 5 – 8 minut. Jemně je po vhození do vody nadzvedneme, aby se nám nepřichytly ke dnu. Hotové taštičky podáváme s mletým mákem, polité máslem. Podle chuti můžeme taštičky ještě polít medem, nebo posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Těstovinové taštičky

Potřebujeme:

Těstovinové těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 3 vajíčka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce vody
  • špetka soli
  • povidlová náplň (uvedena výše)
  • mletý mák, máslo a med (nebo cukr) k podávání

Postup

Na těsto smícháme všechny ingredience a hněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Těsto je hutnější a chce to trochu úsilí. Hotové těsto dáme do lednice na hodinu odpočinout, kde nám trochu změkne.

Mezitím si připravíme náplň úplně stejným způsobem jako u tvarohových taštiček.

Odleželé těsto vyválíme na co nejtenčí plát, jaký se nám povede. Těsto je hutné a jde to docela ztuha, ale čím tenčí ho vyválíme, tím budou taštičky lepší. Poté z těsta vykrajujeme hrnkem nebo vykrajovátkem kolečka, do kterých dáme vždy lžičku povidlové náplně, přehneme je a vidličkou okraje důkladně spojíme.

Taštičky vaříme asi 10 – 15 minut. Podáváme je ihned po uvaření s mletým mákem, rozpuštěným máslem a medem nebo cukrem. Vařte je až těsně před podáváním, ohřívané by nejspíš nebyly dobré. Protože jsou z těstovinového těsta, můžete si je vytvořit ráno a podávat večer, nebo klidně až druhý den. Těsto ztvrdne, ale to vůbec nevadí.


Related Posts

Honzovy povidlové buchty

Honzovy povidlové buchty

Vždycky, když jde Honza do světa, musí mít sebou uzlíček poctivých kynutých buchet nejlépe s povidly. A protože ten můj Honza se za pár dní taky vydá do světa, pustila jsem se do pečení. A navíc, kynuté buchty s povidly jsou takový základ každé české […]

Makové palačinky s povidly a smetanou

Makové palačinky s povidly a smetanou

Pokud milujete palačinky, ale hledáte nějakou změnu, něco netradičního, tak je tenhle recept přesně pro vás. Je nad slunce jasné, že mák a povidla jsou dokonalým párem a tyto makové palačinky s povidly, zjemněné zakysanou smetanou jsou toho dalším důkazem. Za pár minut vykouzlíte obyčejný, ale […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *