Rybízový koláč s drobenkou

Rybízový koláč s drobenkou

Poslední dobou vážně oceňuji rychlé a snadné recepty. Protože stavíme, je vždycky potřeba upéct něco rychlého k odpolední kávě. Něco, co nemusí být v ledničce, něco, co je dobré i druhý den a něco, s čím se nemusíte patlat. A přesně tomu odpovídá tenhle koláč. Výborný je jak z rybízu, tak jahod nebo třeba borůvek. A nebo zkombinovat rybíz s jahodami, to taky miluju. Prakticky smícháte jen všechny ingredience, posypete ovocem a drobenkou, dáte péct a zázrak je na světě.

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ½ hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kokosového oleje (nebo slunečnicového)

  • 2 hrnky čerstvého rybízu (nebo jahod/borůvek)
  • skořice

Na drobenku:

  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce sádla nebo másla

Postup

Smícháme všechny suché přísady, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Poté přidáme vejce, mléko a olej a všechno dobře promícháme v hladkou směs.

Pečící formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

Připravíme si drobenku. Mouku promícháme s cukrem a zpracujeme s tukem na drobenku.

Do vysypané formy nalijeme těsto, poklademe ovocem a posypeme skořicí a drobenkou. Pokud jde o kyselé ovoce jako třeba rybíz, můžete ho ještě posypat cukrem a až potom drobenkou.

A to je všechno. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 – 45 minut (záleží na šťavnatosti ovoce). Necháme alespoň trochu vychladnout a můžeme podávat.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *