Šišky s mákem

Šišky s mákem

Možná si teď říkáte, že šišky s mákem jsou přeci úplně obyčejný recept, tak proč o něm vůbec mluvit? No právě proto! Ruku na srdce, kdy naposledy jste si takové šišky uvařili? Že už si ani nepamatujete? No, vidíte, a o tom to je. A troufáme si říct, že se to netýká jen šišek, ale i dalších jednoduchých jídel (co třeba taková krupičná kaše, nebo obyčejné brambory s mlékem?).

Připadá nám, že občas zapomínáme na tato stará, osvědčená a hlavně snadná jídla, právě proto, že jsou tak jednoduchá. Možná, že už jsme dočista zblblí všemi těmi výživovými poradci, kteří nám neustále říkají, že správné jídlo by mělo obsahovat správný podíl těch správných sacharidů, bílkovin a tuků. Jiní k tomu dodávají, že bílá mouka a mléko, stejně jako maso, jsou příčinou všech našich neduhů a pomalu nás zabíjejí. Nevím jak vy, ale my tomu nevěříme! Vždyť vezměme si naše předky, ti prakticky celou zimu přežili na jídlech z mouky, mléka, brambor, kysaného zelí a masa. A taky přežili, a navíc se nám nezdá, že by nějak více trpěli třeba obezitou nebo cukrovkou. Ba spíše naopak. A víte proč? Protože měli dostatek pohybu, v tom to je!

Ale co jsme tím vlastně chtěly říct? Že šišky s mákem jsou super jídlo, přestože jsou to vlastně jen brambory a mouka. Tak se občas vykašleme na všechny ty rady týkající se ‚zdravého‘ stravování a udělejme si to, co nám chutná.

Potřebujeme:

Na šišky:

  • 0,5 kg vařených brambor
  • 250 g hrubé mouky (můžeme dát půl na půl celozrnnou a obyčejnou)
  • cca 30 g másla
  • špetka soli
  • 1 vejce

K servírování:

  • rozpuštěné máslo
  • mletý mák
  • práškový cukr, případně med
  • vanilka
  • trocha rumu

Postup

Brambory dobře rozmačkáme a smícháme s moukou, máslem (je lepší, nechat ho trochu povolit), špetkou soli a vajíčkem a vytvoříme těsto. Z těsta vytvarujeme šišky, které dáváme do vroucí vody a vaříme cca 10 minut. (Tvar šišek záleží na vás, krom klasických šišek se dá těsto přepasírovat i přes síto na halušky – malé šištičky se pak mnohem snáze obalují v máku 😉 )

Ještě horké šišky zasypeme mletým mákem, zalijeme trochou másla a rumu, přidáme vanilku a cukr (popřípadě med). Všechno pěkně promícháme a můžeme podávat. Abychom ulahodili i oku, můžeme šišky ozdobit ještě nějakým tím drobným ovocem.

Dobrou chuť!


Related Posts

Makové palačinky s povidly a smetanou

Makové palačinky s povidly a smetanou

Pokud milujete palačinky, ale hledáte nějakou změnu, něco netradičního, tak je tenhle recept přesně pro vás. Je nad slunce jasné, že mák a povidla jsou dokonalým párem a tyto makové palačinky s povidly, zjemněné zakysanou smetanou jsou toho dalším důkazem. Za pár minut vykouzlíte obyčejný, ale […]

Buďáky

Buďáky

Recept na buchty s tímhle trochu zvláštním jménem jsme si před pár lety přivezly od tety z Kladenska. Upřímně, vůbec netušíme, jak přišly ke svému jménu, a vlastně jsme se po tom ani nijak zvlášť nepídily. Takže jestli někdo z vás ví, jak tento název vznikly, budeme rády, […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *