Škvarkový mřížák

Škvarkový mřížák

Ano, čtete správně, tenhle koláč je opravdu ze škvarků. Co říkáte? Že z oškvarků nejde udělat sladký koláč? Že to nemůže být vůbec dobré? Tak to vás musím vyvést z omylu! Naopak, tenhle koláč je moc dobrý! A rozhodně nemusíte být žádný milovník škvarků, aby vám koláč chutnal.

Abyste věděli, tak já osobně tyhle vyškvařené kousky sádla taky zrovna dvakrát nemusím. A rozhodně nepatřím k těm, kteří by si pochutnali na samotných škvarcích nebo třeba škvarkové pomazánce. Ale škvarkový koláč je něco úplně jiného… Navíc si troufni říct, že pokud byste nevěděli, z čeho je koláč upečený, tak to na chuti ani nepoznáte… Nakonec, vyzkoušeje ho sami a uvidíte 😉

Potřebujeme:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 250 g mletých škvarků
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • lžíce skořice
  • lžička citronové kůry
  • šťáva cca z poloviny citronu
  • marmeláda na potření

Postup

Nejdříve smícháme suché suroviny, tzn. mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a citronovou kůru. Přidáme rozemleté škvarky, vejce a citronovou šťávu a rukama vypracujeme soudržné těsto.

Oddělíme asi třetinu těsta, kterou si dáme stranou. Dvě třetiny těsta rozválíme na placku a dáme na vymazaný plech. Placku potřeme marmeládou. Z odložené třetiny těsta vyvalujeme úzké pramínky, ze kterých na koláči vytvoříme mřížky.

Koláč pečeme na 180 °C cca 35-45 minut.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *