Šmorna

Šmorna

 

Šmorna? Co je to vlastně šmorna? Na tenhle recept jsme přišly vlastně úplnou náhodou. Babička nám jednoho večera vyprávěla příběhy o své rodině a zmínila se, že jí její babička vždycky vařila šmornu a že to bylo strašně dobré. Já to slovo nikdy předtím neslyšela, takže mě pochopitelně zajímalo, co to vlastně bylo.

Babička to popisovala jako opraženou krupici a housku, zalitou mlékem a posypanou cukrem, což mi znělo na jednu stranu dost podivně, ale na druhou taky dost zajímavě a chtěla jsem samozřejmě zjistit víc. Internetová rešerše mě v pátrání posunula trochu dál. Zjistila jsem, že název šmorna je odvozený od německého „schmoren“, což znamená „opražit a následně zalít tekutinou a podusit“, což přesně vystihuje postup.

Dále se v mém pátrání objevila další ingredience – rozinky, což už znělo poměrně zajímavě. S tímhle základem už by se mohlo dát pracovat. Přidala jsem tedy ještě jablko, skořici, med a trošku rumu a delikatesa byla na světě. A jak to vlastně chutná? Já bych to popsala jako žemlovku v kaši. Je to rychlé a snadné jako kaše, ale chutná to jako žemlovka. Za mě dokonalá kombinace chutí. Ať už jako snídaně, nebo svačina vás tahle staročeská dobrota zahřeje a určitě i potěší. Tak to taky vyzkoušejte!

Potřebujeme:

  • 1 menší jablko
  • 2 plátky toustového chleba /nebo 1 houska /nebo kousek jiného pečiva
  • 1 lžíce másla
  • malá hrstka rozinek
  • 2 – 3 lžíce dětské krupice
  • hrnek mléka
  • lžíce rumu (můžete vynechat)
  • skořice
  • lžíce medu

Postup

Na másle osmahneme na kostičky nakrájené jablko a na větší kostky nakrájený toustový chleba.

Poté přidáme rozinky a krupici a všechno pěkně opražíme.

Směs nakonec zalijeme mlékem a za stálého míchání necháme chvilku prohřát. Vznikne nám hutná směs, kterou ochutíme skořicí a medem a ihned podáváme. Dobrou chuť!


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *