Švestková omáčka

Švestková omáčka

Švestková omáčka patří k tradičním vánočním pokrmům. U nás se vždycky dělala na Štědrý den k obědu. Já vím, o Štědrém dni by se měl držet půst, abychom viděli zlaté prasátko i s těma zahnutýma zubama. Ale tohle je takové postní jídlo, které se na Vánoce vlastně skvěle hodí. A je také hrozně jednoduché. Můžete jí udělat buď ze zavařených švestek, nebo i ze sušených a přidat libovolné ovoce. My dáváme tradičně sušené třešně, švestky a pokrájené fíky.

Potřebujeme:

  • zavařené švestky (nebo sušené, které si den předem namočíme)
  • sušené ovoce: třešně, rozinky, fíky, …
  • vlašské ořechy
  • strouhaný perník
  • skořice
  • mletý hřebíček
  • rum

Zavařené švestky nebo sušené, které jsme den předem dali máčet, vylijeme do hrnce i s vodou, přidáme hrst sušeného ovoce, hrst v ruce rozdrcených vlašských ořechů a dolijeme vodou, aby bylo ovoce skoro ponořené. Směs dáme vařit.

Omáčku necháme probublávat. Když je všechno ovoce měkké, zahustíme omáčku strouhaným perníkem a dochutíme skořicí, hřebíčkem a rumem. Švestkovou omáčku podáváme nejlépe s vánočkou. Dobrou chuť!


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Vánoční ozdoby

Vánoční ozdoby

Vánoce už se kvapem blíží, a proto je skoro nejvyšší čas začít s přípravami. A tím teď nemyslím nakupování dárků, jak mnohé z vás asi napadlo. O tom Vánoce přeci nejsou. Tedy, alespoň u nás ne… Nevím, jestli je to výchovou, nebo dnešní uspěchanou dobou, ale stále […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *