Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Z většiny ovoce děláme knedlíky tvarohové, ale u švestek je to jiná. Tyhle bramborové podáváme s mákem a ta kombinace je naprosto dokonalá. Chutnají trochu jako šišky s mákem, vylepšené o švestky. Těchhle knedlíků bych se mohla ujíst. Dělám je většinou rovnou z dvojité dávky a syrové knedlíky pak zamrazím a třeba v chladných podzimních dnech, nebo i v zimě je stačí vyndat, uvařit a během pár minut si připomenout tu lahodnou a voňavou švestkovou sezónu.

Potřebujeme:

  • 500 g vařených brambor
  • 100 g bramborového škrobu
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • čerstvé švestky (vypeckované)

K podávání:

  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo
  • zakysaná smetana

Postup

Vařené brambory rozmačkáme a necháme vychladnout. Přidáme k nim vajíčko, bramborový škrob a mouku a všechno dobře prohněteme v soudržné těsto. Množství mouky a škrobu je jenom přibližné, záleží na typu brambor. Někdy bohatě stačí mouky i škrobu méně, někdy je těsto moc lepkavé, tak trochu přidám.

Z těsta odebíráme kousky, z kterých v ruce vytvoříme placku, zabalíme do ní vypeckované švestky a vytvoříme knedlík. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou na hladinu.

Pokud chcete knedlíky zamrazit a schovat na horší časy, položte je jednoduše na pomoučený tác/prkénko tak, aby se nedotýkaly, a vložte na několik hodin do mrazáku. Až zmrznou, můžete je sesypat do pytlíčku a skladovat, dokud na ně nebudete mít chuť. U nás tedy většinou dlouho nevydrží.

Uvařené knedlíky podáváme posypané mákem, trochou cukru, polité máslem a s kopečkem zakysané smetany. Dobrou chuť!


Related Posts

Kynuté koláče

Kynuté koláče

Kynuté koláčky se dají udělat na spousty různých způsobů. Ať už malé nebo velké, s nejrůznějšími náplněmi. Jaká je ta vaše oblíbená? My děláme klasicky makovou, tvarohovou a povidlovou, někdy ořechovou. Použít ale můžete i různé druhy marmelád, rozvařená jablka se skořicí, nebo hrušková povidla. […]

Makový koláč z mascarpone

Makový koláč z mascarpone

Není žádným tajemstvím, že u nás doma jsou makové dezerty na prvním místě. Mák je skvělá ingredience a dá se ní vykouzlit spousta výborných věcí. Jednou z nich je i tenhle makový koláč z mascarpone, dalo by se ho vlastně nazvat i makový cheesecake. Je […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *