Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Z většiny ovoce děláme knedlíky tvarohové, ale u švestek je to jiná. Tyhle bramborové podáváme s mákem a ta kombinace je naprosto dokonalá. Chutnají trochu jako šišky s mákem, vylepšené o švestky. Těchhle knedlíků bych se mohla ujíst. Dělám je většinou rovnou z dvojité dávky a syrové knedlíky pak zamrazím a třeba v chladných podzimních dnech, nebo i v zimě je stačí vyndat, uvařit a během pár minut si připomenout tu lahodnou a voňavou švestkovou sezónu.

Potřebujeme:

  • 500 g vařených brambor
  • 100 g bramborového škrobu
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • čerstvé švestky (vypeckované)

K podávání:

  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo
  • zakysaná smetana

Postup

Vařené brambory rozmačkáme a necháme vychladnout. Přidáme k nim vajíčko, bramborový škrob a mouku a všechno dobře prohněteme v soudržné těsto. Množství mouky a škrobu je jenom přibližné, záleží na typu brambor. Někdy bohatě stačí mouky i škrobu méně, někdy je těsto moc lepkavé, tak trochu přidám.

Z těsta odebíráme kousky, z kterých v ruce vytvoříme placku, zabalíme do ní vypeckované švestky a vytvoříme knedlík. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou na hladinu.

Pokud chcete knedlíky zamrazit a schovat na horší časy, položte je jednoduše na pomoučený tác/prkénko tak, aby se nedotýkaly, a vložte na několik hodin do mrazáku. Až zmrznou, můžete je sesypat do pytlíčku a skladovat, dokud na ně nebudete mít chuť. U nás tedy většinou dlouho nevydrží.

Uvařené knedlíky podáváme posypané mákem, trochou cukru, polité máslem a s kopečkem zakysané smetany. Dobrou chuť!


Related Posts

Buďáky

Buďáky

Recept na buchty s tímhle trochu zvláštním jménem jsme si před pár lety přivezly od tety z Kladenska. Upřímně, vůbec netušíme, jak přišly ke svému jménu, a vlastně jsme se po tom ani nijak zvlášť nepídily. Takže jestli někdo z vás ví, jak tento název vznikly, budeme rády, […]

Makové palačinky s povidly a smetanou

Makové palačinky s povidly a smetanou

Pokud milujete palačinky, ale hledáte nějakou změnu, něco netradičního, tak je tenhle recept přesně pro vás. Je nad slunce jasné, že mák a povidla jsou dokonalým párem a tyto makové palačinky s povidly, zjemněné zakysanou smetanou jsou toho dalším důkazem. Za pár minut vykouzlíte obyčejný, ale […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *