Třená bábovka s rozinkami

Třená bábovka s rozinkami

Už se vám někdy stalo, že jste takhle jednou při neděli neměli doma skoro nic k jídlu, a protože jste na vsi, nebo v maloměstě, v neděli samozřejmě nikde nic nekoupíte. Ale říkáte si, že by to přece jen chtělo něco k odpolední kávě. U mě to tentokrát zachránila tahle bábovka. Receptem jsem se inspirovala v kuchařce Sladká první republika.

Musím přiznat, že jsem na bábovky trochu nešika. Buď mi správně nevyběhne, nebo se mi celá potrhá, když se ji snažím vyklopit. A pokud jde o klasickou třenou bábovku, tak z té mám mindráky dodnes. Měla by totiž být nadýchaná i bez použití kypřidel, pouze dostatečným vyšleháním vajec a másla, což se mi nikdy nepovedlo, i přesto, že jsem šlehala jako blázen. Tentokrát se ale bábovka povedla skvěle a i když si trochu pomůžeme práškem do pečiva, je výborná.

S rozinkami rozhodně nešetřete, tahle bábovka je totiž hlavně o nich. Díky nim není tak suchá, přesto je její konzistence typicky „bábovková“. Je voňavá a kyprá a je výborným společníkem k odpolední kávě. Stejně tak skvěle doplní snídani a zpříjemní ráno.

Potřebujeme:

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 60 g mletých mandlí
  • 200 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky + trochu na vysypání formy
  • kůra z ½ citronu
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku rozinek
  • rum
  • sádlo/máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání hotové bábovky

Postup

Nejdříve naložíme rozinky do rumu. Poté oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Opravdu buďte trpěliví a dejte žloutkům chvilku čas. Vznikne světlá, nadýchaná pěna, kterou potřebujeme. Do pěny poté postupně zašleháme rozpuštěné máslo (ne teplé), přidáme citronovou kůru, mleté mandle a mléko (ne úplně studené, aby se nám máslo nesrazilo).

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou soli a vanilkou. Tuto směs vmícháme do žloutkové směsi a přidáme scezené rozinky i s trochou rumu. Nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků.

Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy na bábovku a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C. Bábovku pečeme asi 40 minut, vyzkoušíme klasicky špejlí, jestli už se nám těsto nelepí a bábovku vyndáme. Necháme je chvilku chladnout ve formě, měla by se trochu stáhnout od stěn a jít lépe vyklopit. Poté bábovku opatrně vyklopíme, aby se nám nepotrhala, a necháme zcela vystydnout (nejlépe na mřížce).

Před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem a poté už si vychutnáváme tuhle dobrotu k naší oblíbené kávě, čaji, nebo kakau. Dobrou chuť!


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *