Vosí hnízda

Vosí hnízda

Tohle cukroví všichni doma milujeme a nikdy moc dlouho nevydrží. Dělám ho jako poslední cukroví před Vánoci, protože je nepečené a jeho trvanlivost není tak dlouhá. Stačí je udělat i den před Vánoci, protože přes noc se hezky rozleží a piškot díky rumu změkne rychle. O vosí hnízda a medovníčky bychom se poprali. Každý recept na vosí hnízda je trochu jiný. I když se poměry trochu liší, základ je stejný – piškoty, máslo, kakao, rum.

advent 2016

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 200 g piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g mletých ořechů
  • 100 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka

Na krém:

  • 80 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilky
  • piškoty na přiklopení
  • moučkový cukr na vysypání formiček
  • rum na namočení piškotů

Postup

Nejdříve si připravíme těsto. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme soudržné těsto. Chvilku to trvá a nejdřív se těsto drobí, ale hnětením se hezky spojí.

Na krém utřeme máslo, žloutek a cukr a poté přidáme i rum a vanilku.

Formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem a vyplníme připraveným těstem tak, aby nám uprostřed vznikla díra, do které naplníme krém. Poté namočíme piškot z vyboulené strany krátce do rumu a přiklopíme ho touto stranou na vosí hnízdo. Formičku rozevřeme a opatrně vosí hnízdo vyjmeme.

Hotová vosí hnízda skladujeme v ledničce a necháme před podáváním několik hodin, nejlépe přes noc odležet.


Related Posts

Vánoční ozdoby

Vánoční ozdoby

Vánoce už se kvapem blíží, a proto je skoro nejvyšší čas začít s přípravami. A tím teď nemyslím nakupování dárků, jak mnohé z vás asi napadlo. O tom Vánoce přeci nejsou. Tedy, alespoň u nás ne… Nevím, jestli je to výchovou, nebo dnešní uspěchanou dobou, ale stále […]

Celozrnné rohlíčky

Celozrnné rohlíčky

Tyhle celozrnné rohlíčky krásně voní po perníku a jsou trochu zdravější verzí tradičního vánočního cukroví. I přesto, že jsou slazené pouze trochou medu, chutnají skvěle. Pokud ale máte rádi opravdu sladké cukroví, nebojte se trochu medu či cukru přidat. Na přípravu jsou vlastně celkem snadné […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *