Waldviertler Mohnzelten

Waldviertler Mohnzelten

Tímhle receptem se určitě zavděčím milovníkům máku. Mohnzelten jsou kolečka plněná makovou náplní. Je to specialita dolního Rakouska, zejména území Waldviertel (lesní čtvrť), které sousedí s Jižními Čechami. My doma tyhle maková kolečka milujeme, ale jeden kousek vás vyjde asi na 2 Eura (54 Kč), proto jsem se rozhodla, že je vyzkouším udělat doma. Porovnala jsem různé recepty, trochu je upravila, přidala povidla a výsledek je výborný. Hned při prvním pokusu se povedly, takže je určitě zvládne úplně každý. Musím říct, že byly méně sladké než ty kupované, což nám ale vůbec nevadilo. Oslaďte si je tedy podle vaší chuti a s náplní určitě nešetřete. Z tohoto receptu mi vyšlo 10 větších koleček.

podzim 2016

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 350 g brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g změklého másla
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli
  • špetka jedlé sody

Na náplň:

  • 400 g mletého máku
  • 70 g másla
  • 4 vrchovaté lžíce medu (můžete nahradit i cukrem)
  • 300 ml mléka
  • 50 ml rumu
  • ½ lžičky vanilky
  • 1 lžička skořice
  • švestková povidla
  • rozšlehané vajíčko na potření
  • moučkový cukr na posypání (nemusí být)

Postup

Nejdříve si uvaříme celé brambory, které oloupeme a protlačíme lisem na brambory, nebo nastrouháme najemno.

Potom si připravíme makovou náplň. Máslo a med necháme v menším hrnci roztát a přidáme mletý mák. Směs zalijeme mlékem a přidáme vanilku a skořici. Necháme za stálého míchání pár minut probublat, dokud nám směs nezhoustne. Nakonec přidáme rum a ještě chvilku mícháme. Měla by nám vzniknout taková hustá kaše. Kaši ochutnejte a podle potřeby doslaďte. Makovou náplň necháme vychladnout a připravíme si mezitím těsto.

Na těsto smícháme všechny přísady a prohněteme na pomoučeném vále, dokud se všechno hezky nespojí v měkké soudržné těsto. Z těsta vždy vytvarujeme placku, kterou naplníme velkou lžící makové náplně, lžičkou povidel a zabalíme do kuličky. Kuličky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a zploštíme je. Hotová kolečka nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem a několikrát propícháme vidličkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 25 – 30 minut, dokud nám povrch nezezlátne.

Vychladlé Mohnzelten můžeme ještě při podávání posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť 🙂


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *