Anglický quiche

Anglický quiche

Quiche a Anglie? Ten přece pochází z Francie! Ano, quiche je původně francouzský slaný koláč. Já mám však tento recept spojený s Anglií, kde jsem v rámci jazykového pobytu strávila týden u jedné milé rodiny. A právě od maminky této rodiny mám tenhle báječný recept. Už jsem ho dělala mockrát a obměňovala ingredience podle toho, co jsme zrovna měli doma. Ale můžu vám říct, že nejlépe stejně chutná ten původní recept. Všechny přísady tam mají svůj smysl a když některou vynecháte, samozřejmě bude pořád dobrý, ale nebude mít to něco, co ho dělá tak výjimečným.

podzim 2016

Potřebujeme:

  • 1 kelímek creme fraiche (především v menších městech bývá těžko k sehnání, v nouzi ho můžete nahradit zakysanou smetanou)
  • slanina (já dávám tak 100 – 150 g)
  • 5 – 6 vajec
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 malá cuketa (můžete nahradit pórkem, špenátem nebo jinou zeleninou, kterou zrovna máte)
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • cherry rajčata (8 – 10)
  • 1 stroužek česneku
  • pepř, sůl podle chuti
  • petrželka

Postup

Nejdříve si nakrájíme slaninu a všechnu zeleninu. Cibuli na měsíčky, papriku a cuketu na kostičky a rajčátka na půlky. Koláčovou formu vyložíme rozváleným listovým těstem, propícháme vidličkou, dáme na něj pečící papír a zatížíme pečícími fazolemi (pokud nemáte fazole, zatižte čímkoliv jiným, já jsem dlouhou dobu používala dno menší dortové formy a malý pekáček). Těsto dáme péct na 180 °C zhruba na 10 minut.

Mezitím si osmažíme cibulku se slaninou (nepřidáváme žádný tuk, ze slaniny se ho hodně uvolní). Až nám cibulka zesklovatí, přidáme nakrájenou zeleninu (kromě rajčat), protlačený česnek a nakonec hrášek.

Těsto vyndáme po deseti minutách z trouby, vyjmeme zátěž a dáme ještě samotné péct asi na 5 minut. Vajíčka rozšleháme s creme fraiche, přidáme petrželku a můžeme trochu osolit (já nesolím, protože na můj vkus je koláč dost slaný od slaniny).

Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C. Předpečené těsto naplníme zeleninovou směsí a zalijeme rozšlehanými vajíčky. Poté koláč poklademe rozpůlenými rajčátky a popeříme. Quiche pečeme asi 25 – 30 minut.


Related Posts

Parmazánové rizoto se slaninou

Parmazánové rizoto se slaninou

Možná to vypadá trochu jako rýžová kaše a možná vám ta kombinace připadá zvláštní, ale věřte mi, že kdo ochutná, uvěří, jak moc dobré tohle rizoto je. Je to trochu kombinace tradičních slovenských brynzových halušek spojených s italskou kuchyní a výsledek chutná vážně skvěle. Navíc […]

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara

Tyhle těstoviny by mě samotnou podle receptu nejspíš nikdy neoslovily, ale když Tomáš přijel ze služební cesty, kde je ochutnal v italské restauraci, básnil o nich a já už neměla na výběr. Museli jsme je vyzkoušet doma. Podle jeho slov jsou snadné, rychlé, dokonalé, což […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *