Bramboračka

Bramboračka

Pokud máte doma pár sušených hub a trochu brambor, určitě zkuste tuhle bramboračku. Je poctivá a chutná prý jako od babičky.  Protože je plná brambor, hub a zeleniny, nahradí pohodlně hlavní chod.  Je výborná, tak ji určitě taky vyzkoušejte.

 Potřebujeme:

  • 4 střední brambory
  • 3 střední mrkve
  • 2 střední cibule
  • 1 menší petržel
  • ½ menšího celeru
  • 3 stroužky česneku
  • hrst sušených hub
  • 2 lžíce sádla nebo másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce petrželky (čerstvé nebo sušené)
  • 1 lžíce majoránky (čerstvé nebo sušené)
  • ½ lžičky kmínu (kdo nemá rád semínka, dejte kmín drcený)
  • sůl, pepř
  • voda

Postup

Nejdříve zalijeme sušené houby horkou vodou a necháme změknout. Nakrájíme mrkve, petržel, celer a cibuli na větší kostičky a brambory také na kostky.

V hrnci rozehřejeme sádlo nebo máslo, na kterém opečeme nejdříve zeleninu (mrkev, celer, petržel). Po chvíli přidáme i cibulku a osmažíme do sklovita. Poté přidáme kmín, aby se rozvoněl a zeleninu zasypeme lžící mouky.  Mouku zapražíme a zalijeme směs horkou vodou, aby byla všechna zelenina ponořená.

Poté přilijeme ještě polovinu vody ze zalitých hub (ne všechnu, aby polévka nebyla hořká), přidáme brambory, osolíme, opepříme a podle potřeby ještě přilijeme vodu. Všechno by mělo být ponořené. Směs vaříme asi 15 minut.

Po patnácti minutách přidáme scezené houby a protlačený česnek a vaříme ještě asi 5 – 10 minut. Nakonec přidáme čerstvou nebo rozemnutou sušenou majoránku a petrželku a případně dochutíme podle chuti solí a pepřem, popřípadě kmínem.

A polévka je hotová. Přeji dobrou chuť!


Related Posts

Hráškový krém

Hráškový krém

Tato hrášková polévka je hustá, poctivá, krémová, smetanová a zasytí, takže s ní můžete nahradit i hlavní jídlo. Postup je podobný jako u krémové česnečky. Krémovost obou polévek je totiž založena na stejném principu, a to na smetaně. Žádná mouka na zahuštění, pouze zelenina, vývar a […]

Plevelinky

Plevelinky

Kozí noha a pampeliška, to jsou naše dnešní bylinky. Ptáte se, co mají tyhle dvě společného? Jak už název článku možná napovídá, obě jsou to tak trochu plevelné bylinky. Pokud jste nadšení zahrádkáři, tak jistě sami víte, jak je těžké, občas až nemožné, tyhle rostlinky […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *