Celerový krém

Celerový krém

Nikdy bych nevěřila, jak moc může být celer dobrý. V této krémové polévce a v kombinaci s vypraženou slaninou a chlebovými krutony je naprosto dokonalý. U nás doma jsme si tuhle polévku naprosto zamilovali, tak mám recept i pro vás. Navíc je naprosto snadná a rychle hotová. Za zkoušku určitě stojí! Věřím, že vám zachutná tak, jako mně.

Potřebujeme:

  • 1 celer
  • 2 větší brambory
  • 1 cibule
  • 4 plátky slaniny
  • 200 ml smetany na vaření (12 %)
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku

Na krutony:

  • 4 plátky celozrnného toustového chleba
  • 2 lžíce olivového oleje

 

Postup

Nejdříve nakrájíme slaninu a cibuli na kostičky, celer a brambory na větší kostky. Slaninu necháme vypražit, odebereme stranou a na tuku ze slaniny osmažíme cibulku do sklovita (pokud je tuku ze slaniny málo, přidejte trochu másla).

Poté přidáme celer a chvilku restujeme. Směs zalijeme vroucí vodou, aby byl celer akorát potopený, a přidáme nakrájené brambory. Směs trochu osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne (asi 15 – 20 minut).

Když je všechno měkké, přesuneme směs do stolního mixéru, přidáme smetanu a muškátový oříšek a rozmixujeme v hladký krém. Podle potřeby ještě naředíme vodou. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém osmažíme nakrájený toustový chléb.

Celerový krém podáváme s chlebovými krutony a vypraženou slaninou. Můžeme ozdobit čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!


Related Posts

Plevelinky

Plevelinky

Kozí noha a pampeliška, to jsou naše dnešní bylinky. Ptáte se, co mají tyhle dvě společného? Jak už název článku možná napovídá, obě jsou to tak trochu plevelné bylinky. Pokud jste nadšení zahrádkáři, tak jistě sami víte, jak je těžké, občas až nemožné, tyhle rostlinky […]

Bramboračka

Bramboračka

Pokud máte doma pár sušených hub a trochu brambor, určitě zkuste tuhle bramboračku. Je poctivá a chutná prý jako od babičky.  Protože je plná brambor, hub a zeleniny, nahradí pohodlně hlavní chod.  Je výborná, tak ji určitě taky vyzkoušejte.  Potřebujeme: 4 střední brambory 3 střední […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *