Dýňová polévka

Dýňová polévka

Dýňová polévka má svou specifickou chuť a ne každému hned na poprvé zachutná. U mě to také nebyla láska na první ochutnání. Ta chuť mě dost zaujala, ale nebyla jsem si ještě jistá, v jakém smyslu. Po nějakém čase jsem tu výjimečnou chuť chtěla ochutnat znovu. A zjistila jsem, že je naprosto výborná.

Tahle dýňová polévka je důkazem, že v jednoduchosti je krása. Recept je totiž úplně jednoduchý, obyčejný, a při tom tak chutný. Zajímavé je, že pokaždé má polévka trochu jinou chuť. Záleží na typu a zralosti použité dýně. Dokonalá je polévka ve spojení se zakysanou smetanou a čerstvou bazalkou, nebo pokapaná olivovým olejem a posypaná opraženými dýňovými semínky.

Tento recept vystačí asi na 2 porce.

podzim 2016

Potřebujeme:

  • ½ dýně hokkaido
  • 1 lžička domácí vegety (nasušená směs polévkové zeleniny)
  • ½ lžičky kari koření
  • ½ lžičky kurkumy
  • sůl, pepř
  • trochu mléka (nemusí být)

K podávání:

  • zakysaná smetana + bazalka
  • nebo olivový olej + opražená dýňová semínka

Postup

Nejdříve si dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky (dýni neloupeme, její slupka obsahuje spoustu vitamínů a navíc dodá polévce výraznější chuť). Nakrájenou dýni dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla dýně tak akorát potopena, a dáme vařit. Dýni uvaříme do měkka, trvá to asi 30 minut.

K uvařené dýni přidáme vegetu, kari koření, kurkumu, osolíme, opepříme a rozmixujeme do hladka. Podle hustoty můžeme rozředit vodou, nebo zjemnit mlékem či smetanou. Výsledná polévka je relativně hustá a krémová.

Polévku podáváme buď se zakysanou smetanou a bazalkou, nebo pokapanou olivovým olejem a posypanou opraženými dýňovými semínky. Dobrou chuť 🙂


Related Posts

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Jistě mi dáte za pravdu, že k podzimu neodmyslitelně patří dýně.  Mají v kuchyni skvělé využití a kromě slaných pokrmů se skvěle hodí i do různých koláčů a buchet. A právě sladký recept jsme si pro vás dnes připravili. Jde o dýňový cheesecake, který je […]

Plevelinky

Plevelinky

Kozí noha a pampeliška, to jsou naše dnešní bylinky. Ptáte se, co mají tyhle dvě společného? Jak už název článku možná napovídá, obě jsou to tak trochu plevelné bylinky. Pokud jste nadšení zahrádkáři, tak jistě sami víte, jak je těžké, občas až nemožné, tyhle rostlinky […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *