Dýňové rizoto s lososem

Dýňové rizoto s lososem

Znovu dýně, vždyť je jejich sezóna. Tentokrát jsem ji doplnila lososem a kombinace mě mile překvapila. Chuť dýňového rizota se s lososem skvěle doplňuje a vznikne tak báječné jídlo na rychlou večeři i sváteční oběd.

podzim 2017

Potřebujeme:

  • ½ dýně hokkaido
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • několik plátků slaniny
  • lžíce másla
  • ¾ hrnku bílého vína (lépe se hodí suché než sladké)
  • voda (asi 2 hrnky)
  • 1 lžička kari, sůl, pepř
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • několik lístků čerstvého libečku
  • filet z lososa
  • sůl
  • olej na smažení (já jsme použila avokádový)
  • několik plátků citronu

Postup

Nejdříve oloupeme dýni a nakrájíme ji na kostičky. Česnek a slaninu nakrájíme nadrobno. Na másle osmažíme nejdříve česnek se slaninou. Poté přidáme dýni a několik minut restujeme. Přidáme rýži a ještě chvíli na sucho restujeme.

Poté směs zalijeme vínem, přidáme kari, sůl a pepř, a stále mícháme. Až se víno vstřebá, postupně přilíváme vodu. Za občasného míchání přilíváme postupně vodu a vždy jí necháme vstřebat, než přilijeme další část. Takto postupujeme, dokud nejsou rýže i dýně měkké.

Nakonec do rizota vmícháme zakysanou smetanu na zjemnění a přidáme nasekaný libeček.

Filet z lososa opláchneme, nakrájíme a osolíme z obou stran. Na rozpálené pánvi smažíme lososa na oleji několik minut z každé strany, až je úplně propečený.

Lososa naservírujeme na dýňové rizoto a ozdobíme plátkem citronu. Dobrou chuť!


Related Posts

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Tyhle těstoviny by mě samotnou podle receptu nejspíš nikdy neoslovily, ale když Tomáš přijel ze služební cesty, kde je ochutnal v italské restauraci, básnil o nich a já už neměla na výběr. Museli jsme je vyzkoušet doma. Podle jeho slov jsou snadné, rychlé, dokonalé, což […]

Parmazánové rizoto se slaninou

Parmazánové rizoto se slaninou

Možná to vypadá trochu jako rýžová kaše a možná vám ta kombinace připadá zvláštní, ale věřte mi, že kdo ochutná, uvěří, jak moc dobré tohle rizoto je. Je to trochu kombinace tradičních slovenských brynzových halušek spojených s italskou kuchyní a výsledek chutná vážně skvěle. Navíc […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *