Dýňové rizoto s lososem

Dýňové rizoto s lososem

Znovu dýně, vždyť je jejich sezóna. Tentokrát jsem ji doplnila lososem a kombinace mě mile překvapila. Chuť dýňového rizota se s lososem skvěle doplňuje a vznikne tak báječné jídlo na rychlou večeři i sváteční oběd.

podzim 2017

Potřebujeme:

  • ½ dýně hokkaido
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • několik plátků slaniny
  • lžíce másla
  • ¾ hrnku bílého vína (lépe se hodí suché než sladké)
  • voda (asi 2 hrnky)
  • 1 lžička kari, sůl, pepř
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • několik lístků čerstvého libečku
  • filet z lososa
  • sůl
  • olej na smažení (já jsme použila avokádový)
  • několik plátků citronu

Postup

Nejdříve oloupeme dýni a nakrájíme ji na kostičky. Česnek a slaninu nakrájíme nadrobno. Na másle osmažíme nejdříve česnek se slaninou. Poté přidáme dýni a několik minut restujeme. Přidáme rýži a ještě chvíli na sucho restujeme.

Poté směs zalijeme vínem, přidáme kari, sůl a pepř, a stále mícháme. Až se víno vstřebá, postupně přilíváme vodu. Za občasného míchání přilíváme postupně vodu a vždy jí necháme vstřebat, než přilijeme další část. Takto postupujeme, dokud nejsou rýže i dýně měkké.

Nakonec do rizota vmícháme zakysanou smetanu na zjemnění a přidáme nasekaný libeček.

Filet z lososa opláchneme, nakrájíme a osolíme z obou stran. Na rozpálené pánvi smažíme lososa na oleji několik minut z každé strany, až je úplně propečený.

Lososa naservírujeme na dýňové rizoto a ozdobíme plátkem citronu. Dobrou chuť!


Related Posts

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara

Tyhle těstoviny by mě samotnou podle receptu nejspíš nikdy neoslovily, ale když Tomáš přijel ze služební cesty, kde je ochutnal v italské restauraci, básnil o nich a já už neměla na výběr. Museli jsme je vyzkoušet doma. Podle jeho slov jsou snadné, rychlé, dokonalé, což […]

Maminčiny brynzové halušky

Maminčiny brynzové halušky

Já naprosto miluji brynzové halušky. Ty nejlepší dělá moje maminka a ta mě je také naučila. Nejlepší jsou s čerstvou ovčí brynzou, která se u nás docela těžko sežene, a myslím si, že balená se s tou čerstvou dá jen těžko srovnat. Ale protože není […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *