Dýňové rizoto s lososem

Dýňové rizoto s lososem

Znovu dýně, vždyť je jejich sezóna. Tentokrát jsem ji doplnila lososem a kombinace mě mile překvapila. Chuť dýňového rizota se s lososem skvěle doplňuje a vznikne tak báječné jídlo na rychlou večeři i sváteční oběd.

podzim 2017

Potřebujeme:

  • ½ dýně hokkaido
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 4 stroužky česneku
  • několik plátků slaniny
  • lžíce másla
  • ¾ hrnku bílého vína (lépe se hodí suché než sladké)
  • voda (asi 2 hrnky)
  • 1 lžička kari, sůl, pepř
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • několik lístků čerstvého libečku
  • filet z lososa
  • sůl
  • olej na smažení (já jsme použila avokádový)
  • několik plátků citronu

Postup

Nejdříve oloupeme dýni a nakrájíme ji na kostičky. Česnek a slaninu nakrájíme nadrobno. Na másle osmažíme nejdříve česnek se slaninou. Poté přidáme dýni a několik minut restujeme. Přidáme rýži a ještě chvíli na sucho restujeme.

Poté směs zalijeme vínem, přidáme kari, sůl a pepř, a stále mícháme. Až se víno vstřebá, postupně přilíváme vodu. Za občasného míchání přilíváme postupně vodu a vždy jí necháme vstřebat, než přilijeme další část. Takto postupujeme, dokud nejsou rýže i dýně měkké.

Nakonec do rizota vmícháme zakysanou smetanu na zjemnění a přidáme nasekaný libeček.

Filet z lososa opláchneme, nakrájíme a osolíme z obou stran. Na rozpálené pánvi smažíme lososa na oleji několik minut z každé strany, až je úplně propečený.

Lososa naservírujeme na dýňové rizoto a ozdobíme plátkem citronu. Dobrou chuť!


Related Posts

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Jistě mi dáte za pravdu, že k podzimu neodmyslitelně patří dýně.  Mají v kuchyni skvělé využití a kromě slaných pokrmů se skvěle hodí i do různých koláčů a buchet. A právě sladký recept jsme si pro vás dnes připravili. Jde o dýňový cheesecake, který je […]

Parmazánové rizoto se slaninou

Parmazánové rizoto se slaninou

Možná to vypadá trochu jako rýžová kaše a možná vám ta kombinace připadá zvláštní, ale věřte mi, že kdo ochutná, uvěří, jak moc dobré tohle rizoto je. Je to trochu kombinace tradičních slovenských brynzových halušek spojených s italskou kuchyní a výsledek chutná vážně skvěle. Navíc […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *