Fazolové kuličky v rajčatové omáčce

Fazolové kuličky v rajčatové omáčce

Tenhle recept byl tak trochu jedním z mých luštěninových pokusů, který měl (na rozdíl od spousty ostatních) u většiny strávníků docela úspěch. Dokonce i milovníci masa uznali, že luštěniny na tenhle způsob chutnají vcelku dobře. Doufám tedy, že i vám bude chutnat, a že vás třeba i přesvědčí, že luštěniny nejsou až zas tak špatné.

Potřebujeme:

Na kuličky:

  • 200 g adzuki fazolí, které jsme si den předem namočili
  • cca 1/4 hrnečku rýže
  • sůl
  • trocha chilli podle chuti
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • trochu citronové šťávy
  • asi půl hrstky oregana

Na omáčku:

  • 1 sklenice passaty
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • trocha chilli
  • sůl, pepř
  • asi půl hrstky oregana

Příloha:

  • cca 1 hrneček bulguru, který uvaříme podle návodu

Postup

Fazolové kuličky

Namočeným fazolím vyměníme vodu a uvaříme je doměkka. Rýži také uvaříme.

Uvařené fazole rozmixujeme společně s rýží, přidáme všechno koření i citronovou šťávu a důkladně promícháme. Na první pohled se směs může zdát trochu sypká, ale až z ní začnete mačkat kuličky, uvidíte, že drží pěkně pohromadě.

Ze směsi si tedy připravíme malé kuličky, které následně osmažíme ze všech stran na olivovém oleji.

Omáčka

Do vysoké pánve či nějakého kastrůlku nalijeme passatu, přidáme prolisovaný česnek, oregano, trochu chilli a sůl a pepř podle chuti. Pokud se nám omáčka zdá příliš hustá, můžeme ji trochu naředit vodou.

Přivedeme k varu, necháme chvilku probublat a omáčku máme hotovou.

Fazolové kuličky podáváme s bulgurem a rajčatovou omáčkou. Dobrou chuť!


Related Posts

Kuličky z červené čočky se smetanovým špenátem a bramborovými noky

Kuličky z červené čočky se smetanovým špenátem a bramborovými noky

Luštěniny jsou bohužel často opomíjenou surovinou, a přitom se z nich dají udělat tak dobré věci. Věřím, že tohle vegetariánské jídlo zachutná i milovníkům masa. Kuličky jdou udělat i z jiných luštěnin, například mungo fazolek, které ovšem musíte den předem namočit. Na omáčku můžete použít jak čerstvý […]

Vege burgery z červených fazolí

Vege burgery z červených fazolí

Vegetariánské burgery – to byla tak trochu výzva. Ne že bychom nejedli maso, ale chtěli jsme vyzkoušet, jaké jsou ty bezmasé. Hned na úvod chci tedy říct, že vegetariáni nejsme, a burgery jsme si vylepšili plátkem slaniny. Ale i bez ní jsou vynikající. Za zkoušku […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *