Hráškový krém

Hráškový krém

Tato hrášková polévka je hustá, poctivá, krémová, smetanová a zasytí, takže s ní můžete nahradit i hlavní jídlo. Postup je podobný jako u krémové česnečky. Krémovost obou polévek je totiž založena na stejném principu, a to na smetaně. Žádná mouka na zahuštění, pouze zelenina, vývar a smetana, která si po zahřátí uchová své vlastnosti, díky kterým jde trochu našlehat. Je to tak snadné a přitom tak dobré.

zima 2017

Potřebujeme:

  • 300 g mraženého hrášku (samozřejmě můžete použít čerstvý, pokud ho máte)
  • 1 menší cibule
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml vývaru
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř

K podávání:

  • pár lístků máty
  • pečivo
  • trochu olivového oleje

Postup

Na másle orestujeme cibulku do sklovita. Poté přidáme hrášek (hrst si necháme stranou), trochu ho opečeme a zalijeme smetanou ke šlehání a teplým vývarem. Přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut (hrášek je velmi rychle měkký, proto ho nevaříme moc dlouho, aby si uchoval svěží zelenou barvu).

Polévku přelijeme do kuchyňského mixéru a mixujeme nejméně 5 – 10 minut. Vznikne nám krásně napěněný hráškový krém, který podle potřeby můžeme naředit vodou. Krémovou polévku přelijeme zpět do hrnce, přidáme do ní zbylou hrst hrášku, osolíme a opepříme podle chuti, ještě trochu prohřejeme a můžeme podávat.

Hráškový krém podáváme nejlépe s pečivem, které můžeme opéct na troše olivového oleje. Polévku ještě ozdobíme lístky máty a pak už si ji jenom vychutnáváme. Protože je polévka hustá, je i dost sytá a s pečivem pohodlně nahradí hlavní jídlo.


Related Posts

Vege burgery z červených fazolí

Vege burgery z červených fazolí

Vegetariánské burgery – to byla tak trochu výzva. Ne že bychom nejedli maso, ale chtěli jsme vyzkoušet, jaké jsou ty bezmasé. Hned na úvod chci tedy říct, že vegetariáni nejsme, a burgery jsme si vylepšili plátkem slaniny. Ale i bez ní jsou vynikající. Za zkoušku […]

Plevelinky

Plevelinky

Kozí noha a pampeliška, to jsou naše dnešní bylinky. Ptáte se, co mají tyhle dvě společného? Jak už název článku možná napovídá, obě jsou to tak trochu plevelné bylinky. Pokud jste nadšení zahrádkáři, tak jistě sami víte, jak je těžké, občas až nemožné, tyhle rostlinky […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *