Koláč z červené řepy

Koláč z červené řepy

Pokud také patříte k milovníkům červené řepy, můžete vyzkoušet tenhle slaný koláč. Uznávám, že ne každý má rád chuť červené řepy, ale v této kombinaci ji skvěle doplňuje křehké těsto, tymián a slaný sýr. A právě to na něm já osobně mám ráda. Navíc tenhle koláč chutná dobře i studený, takže se hodí třeba i jako svačina nebo rychlý oběd.

Potřebujeme:

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • 50 ml vody
  • lžíce vinného octa

Na náplň

  • cca 400 g uvařené červené řepy
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vejce
  • tymián
  • sůl, pepř
  • sýr na posypání (nejlépe feta nebo kozí sýr, ale můžete použít i balkánský nebo mozzarellu, která dá koláči zase trochu jinou chuť)

Postup

Nejprve ze všech těstových suroviny vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici alespoň hodinu uležet.

Uvařenou řepu nahrubo nastrouháme. V mističce smícháme zakysanou smetanu s vejcem a kořením.

Těsto rozválíme na velký kruhový plát a položíme na vymazaný plech (nevadí, když okraje trochu z plechu vyčnívají, budou se ještě ohýbat). Na těsto rozetřeme připravenou smetanovou směs tak, aby končila tak 4-5 cm od kraje. Na smetanu rozprostřeme červenou řepu. Okraje těsta po kouskách přehneme tak, aby vznikl jakýsi rantl a náplň nevytekla.

Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut. Nakonec upečený koláč posypeme sýrem a podáváme. Dobrou chuť!


Related Posts

Rizoto z červené řepy

Rizoto z červené řepy

Z červené řepy jde vykouzlit spousta báječných jídel. A pokud tomu stále nevěříte, určitě vyzkoušejte řepové rizoto. Jemné krémové rizoto v kombinaci s výrazným sýrem a čerstvou bazalkou je to pravé nejen v podzimních dnech. A už jste zkoušeli řepovou polévku nebo řepový koláč? Pokud […]

Krémová polévka z červené řepy se sýrem Feta a čerstvou bazalkou

Krémová polévka z červené řepy se sýrem Feta a čerstvou bazalkou

Polévka z červené řepy? Že to zní divně a ještě divněji vypadá? No vyzkoušejte sami a uvidíte. Já tuhle polévku miluji. Poprvé jsme podobnou ochutnali v jedné rakouské restauraci, kde ji podávali se strouhaným křenem a ta kombinace byla také vynikající. Já jsem jí doma vyzkoušela se zakysanou […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *