Kuličky z červené čočky se smetanovým špenátem a bramborovými noky

Kuličky z červené čočky se smetanovým špenátem a bramborovými noky

Luštěniny jsou bohužel často opomíjenou surovinou, a přitom se z nich dají udělat tak dobré věci. Věřím, že tohle vegetariánské jídlo zachutná i milovníkům masa. Kuličky jdou udělat i z jiných luštěnin, například mungo fazolek, které ovšem musíte den předem namočit. Na omáčku můžete použít jak čerstvý špenát, tak i mražený, a noky můžete nahradit třeba těstovinami. Například se špagetami dostane jídlo zase úplně jiný rozměr. Dozdobit můžete pokrm třeba balkánským sýrem místo parmazánových hoblin, případně natrhanou parmskou šunkou, či opraženou slaninou pro masožravce. Toto jídlo má spoustu variací a záleží jenom na vaší chuti, jaké si ho uvaříte.

Potřebujeme:

Na kuličky:

  • ½ hrnku červené čočky
  • 1 lžíce pohankové mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvých bylinek (já jsem použila petrželku, pažitku a libeček)
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Na špenát:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • panák whisky (např. Grants)
  • 125 ml smetany ke šlehání (1/2 balení)
  • trochu mléka
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • čerstvá bazalka

Dále potřebujeme:

  • bramborové noky – na ty domácí najdete recept zde
  • parmazánové hobliny
  • vlašské ořechy

Postup

Nejdříve propláchneme čočku a uvaříme do měkka dle návodu na obalu. Čočku scedíme a přidáme k ní mouku, strouhanku, nasekané bylinky, osolíme, opepříme a zpracujeme v soudržné těsto.  Z těsta tvoříme kuličky, které pokapeme olivovým olejem a pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 30 minut. V polovině pečené kuličky otočíme, aby se opekly ze všech stran.

V rozpálené pánvi necháme rozpustit přepuštěné máslo a orestujeme na něm jarní cibulku a česnek. Směs zalijeme whisky a necháme tekutinu zcela odpařit. Poté přidáme do pánve pokrájený špenát, trochu osolíme a necháme povadnout.  Poté zalijeme smetanou a případně i trochou mléka, dle hustoty. Směs trochu povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Špenát nakonec dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou čerstvou bazalkou.

Bramborové noky uvaříme a můžeme servírovat. Na noky dáme smetanový špenát, upečené kuličky z červené čočky a dozdobíme hoblinkami z parmazánu a vlašskými ořechy. Dobrou chuť!


Related Posts

Vege burgery z červených fazolí

Vege burgery z červených fazolí

Vegetariánské burgery – to byla tak trochu výzva. Ne že bychom nejedli maso, ale chtěli jsme vyzkoušet, jaké jsou ty bezmasé. Hned na úvod chci tedy říct, že vegetariáni nejsme, a burgery jsme si vylepšili plátkem slaniny. Ale i bez ní jsou vynikající. Za zkoušku […]

Hráškový krém

Hráškový krém

Tato hrášková polévka je hustá, poctivá, krémová, smetanová a zasytí, takže s ní můžete nahradit i hlavní jídlo. Postup je podobný jako u krémové česnečky. Krémovost obou polévek je totiž založena na stejném principu, a to na smetaně. Žádná mouka na zahuštění, pouze zelenina, vývar a […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *