Liškové rizoto

Liškové rizoto

Přesto, že máme většinou rizoto spojené s takovým tím rychlým obyčejným jídlem, tohle liškové stojí za to. Vyžaduje si ale náležitou péči. Je třeba u vaření stát, poctivě míchat a postupně dolívat. Jenom tak vznikne perfektní výsledek, uvařený s láskou. Možná to teď zní složitě, je to ale naprosto jednoduché.

Dlouho už jsem chtěla liškové rizoto vyzkoušet, takže když taťka v jedno nedělní dopoledne přinesl z lesa hrstku lišek, nebylo o čem přemýšlet. Po uvaření a nafocení se o první talíř doma téměř poprali, takže rizoto mělo velký úspěch. Ingredience vystačí asi na 2 porce.

podzim 2017

Potřebujeme:

  • 150 g lišek
  • 250 g rýže (asi 1 hrnek – nejlépe kulatozrnné, ale i z jasmínové to bylo výborné)
  • 1 cibule
  • 40 g slaniny (klasický špek)
  • 1 lžíce másla
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 600 ml vývaru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • Sůl, pepř
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • 100 g strouhaného sýra (nejlépe parmezánu, já jsem ho bohužel zrovna neměla, tak jsem použila eidam)

Postup

Nejdříve nakrájíme cibuli a slaninu nadrobno, lišky na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém orestujeme cibulku a poté přidáme slaninu. Restujeme dozlatova. Poté přidáme propláchnutou rýži a několik minut smažíme.

Rýži zalijeme bílým vínem a necháme víno za občasného promíchání vstřebat. Poté postupně přilíváme vývar. Nejdříve přilijeme prvních 150 ml, promícháme, přidáme pokrájené lišky, kmín, sůl a pepř.

Až se vývar vstřebá, přilijeme dalších 150 ml a takto postupně pokračujeme, dokud nevyužijeme všechen vývar a rýže není měkká. Pokud rýže ještě trošku potřebuje, i když už nemáme vývar, můžeme přilívat vodu, dokud není rýže měkká. Rizoto by v této fázi mělo být trochu řidší.

Nakonec do rizota vmícháme pokrájený rozmarýn a menší hrstku strouhaného sýra a dobře promícháme. Sýr rizoto ještě trochu zahustí a bude takové krémovější. Rizoto při podáváním ještě posypeme zbylým sýrem a pak už si jenom vychutnáváme naše dílo.


Related Posts

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara

Tyhle těstoviny by mě samotnou podle receptu nejspíš nikdy neoslovily, ale když Tomáš přijel ze služební cesty, kde je ochutnal v italské restauraci, básnil o nich a já už neměla na výběr. Museli jsme je vyzkoušet doma. Podle jeho slov jsou snadné, rychlé, dokonalé, což […]

Maminčiny brynzové halušky

Maminčiny brynzové halušky

Já naprosto miluji brynzové halušky. Ty nejlepší dělá moje maminka a ta mě je také naučila. Nejlepší jsou s čerstvou ovčí brynzou, která se u nás docela těžko sežene, a myslím si, že balená se s tou čerstvou dá jen těžko srovnat. Ale protože není […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *