Liškové rizoto

Liškové rizoto

Přesto, že máme většinou rizoto spojené s takovým tím rychlým obyčejným jídlem, tohle liškové stojí za to. Vyžaduje si ale náležitou péči. Je třeba u vaření stát, poctivě míchat a postupně dolívat. Jenom tak vznikne perfektní výsledek, uvařený s láskou. Možná to teď zní složitě, je to ale naprosto jednoduché.

Dlouho už jsem chtěla liškové rizoto vyzkoušet, takže když taťka v jedno nedělní dopoledne přinesl z lesa hrstku lišek, nebylo o čem přemýšlet. Po uvaření a nafocení se o první talíř doma téměř poprali, takže rizoto mělo velký úspěch. Ingredience vystačí asi na 2 porce.

podzim 2017

Potřebujeme:

  • 150 g lišek
  • 250 g rýže (asi 1 hrnek – nejlépe kulatozrnné, ale i z jasmínové to bylo výborné)
  • 1 cibule
  • 40 g slaniny (klasický špek)
  • 1 lžíce másla
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 600 ml vývaru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • Sůl, pepř
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • 100 g strouhaného sýra (nejlépe parmezánu, já jsem ho bohužel zrovna neměla, tak jsem použila eidam)

Postup

Nejdříve nakrájíme cibuli a slaninu nadrobno, lišky na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém orestujeme cibulku a poté přidáme slaninu. Restujeme dozlatova. Poté přidáme propláchnutou rýži a několik minut smažíme.

Rýži zalijeme bílým vínem a necháme víno za občasného promíchání vstřebat. Poté postupně přilíváme vývar. Nejdříve přilijeme prvních 150 ml, promícháme, přidáme pokrájené lišky, kmín, sůl a pepř.

Až se vývar vstřebá, přilijeme dalších 150 ml a takto postupně pokračujeme, dokud nevyužijeme všechen vývar a rýže není měkká. Pokud rýže ještě trošku potřebuje, i když už nemáme vývar, můžeme přilívat vodu, dokud není rýže měkká. Rizoto by v této fázi mělo být trochu řidší.

Nakonec do rizota vmícháme pokrájený rozmarýn a menší hrstku strouhaného sýra a dobře promícháme. Sýr rizoto ještě trochu zahustí a bude takové krémovější. Rizoto při podáváním ještě posypeme zbylým sýrem a pak už si jenom vychutnáváme naše dílo.


Related Posts

Parmazánové rizoto se slaninou

Parmazánové rizoto se slaninou

Možná to vypadá trochu jako rýžová kaše a možná vám ta kombinace připadá zvláštní, ale věřte mi, že kdo ochutná, uvěří, jak moc dobré tohle rizoto je. Je to trochu kombinace tradičních slovenských brynzových halušek spojených s italskou kuchyní a výsledek chutná vážně skvěle. Navíc […]

Kulajda

Kulajda

Kdo by z dětství neznal klasickou českou kulajdu. Nejlépe chutnala vždycky od babičky. Já jsem se inspirovala v knížce Poklady české kuchyně, kde jsou mimochodem všechny tradiční české recepty tak skvěle popsané, že je zvládne snad každý. Tuhle kulajdu jsem ale trochu pozměnila právě podle […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *