Maminčiny brynzové halušky

Maminčiny brynzové halušky

Já naprosto miluji brynzové halušky. Ty nejlepší dělá moje maminka a ta mě je také naučila. Nejlepší jsou s čerstvou ovčí brynzou, která se u nás docela těžko sežene, a myslím si, že balená se s tou čerstvou dá jen těžko srovnat. Ale protože není úplně možné kvůli každým haluškám jet do salaše na Slovensko, ráda si je čas od času udělám i z brynzy, která je běžně k sehnání v českých obchodech. Při výběru koukejte na složení, pravá brynza by měla být z ovčího mléka. Brynzou nešetřím ani ji nenastavuji smetanou. Tyhle halušky jsou poctivé a jejich chuť mě pokaždé ohromí. Recept vystačí asi na dvě porce.

Potřebujeme:

  • 500 g brambor
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 – 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 150 g slaniny
  • 200 g ovčí brynzy

Postup

Nejdříve si oloupeme a najemno nastrouháme brambory. Poté si nakrájíme cibuli nadrobno a slaninu na kostičky.

K bramborám přidáme mouku a vajíčko. Směs smícháme v těsto, které pomocí síta na halušky protlačíme do vroucí vody. Pokud nemáte síto, tvořte z těsta malé noky. Halušky vaříme, dokud nám nevyplavou na hladinu.

Na rozehřátém sádle osmažíme cibulku dosklovita a přidáme slaninu. Slanina nám samozřejmě trochu tuku pustí, takže můžete sádlo i úplně vynechat, avšak s ním bude chuť o něco bohatší.

Halušky vyndáme z hrnce děravou lžící a dáme je do misky, nemusíte si dělat hlavu s tím, aby byly úplně suché. Naopak když s haluškami vyjmeme i trochu vody, vůbec to není na škodu. Do horkých halušek ihned zamícháme brynzu, aby se nám krásně rozpustila a halušky správně obalila.

Servírování je věc vkusu. Buď můžeme zamíchat slaninu s cibulkou přímo do halušek, nebo dát na talíř nejdříve halušky s brynzou a teprve potom navrch slaninu. Dobrou chuť 🙂


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *