Mrkvová polévka se zázvorem

Mrkvová polévka se zázvorem

Polévka je grunt! Alespoň tak nám to vždycky říkala babička a měla pravdu. Není nad pořádný domácí vývar, poctivou bramboračku nebo třeba nějakou tu hustou zeleninovou polévku. K těm našim oblíbeným zeleninovým patří, vedle dýňové, také tahle vynikající mrkvová polévka s nádechem asijské kuchyně, o který se postará čerstvý zázvor a koření. Kokosové mléko pak polévku krásně zjemní a pomyslnou třešničkou na dortu je pomerančová šťáva, která výslednou chuť dovede k naprosté dokonalosti.

Potřebujeme:

  • 2 velké lžíce kokosového oleje
  • 1 červená cibule
  • sůl, pepř
  • 600 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • větší kus čerstvého zázvoru (se zázvorem vůbec nemusíte šetřit, dodá polévce ten správný asijský nádech)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • šťáva z 1 pomeranče (můžete použít i 100% pomerančový džus)
  • 250 ml vývaru
  • 250 ml kokosového mléka

Na dozdobení:

  • pražená dýňová semínka
  • čerstvý koriandr

Postup

V hrnci rozpálíme kokosový olej, do kterého hodíme na plátky nakrájenou cibuli a chvilku restujeme. Cibuli osolíme, hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme dusit. Cibule by měla trošku plavat, aby se nepřipálila, proto s olejem rozhodně nešetřete. Po cca 10 minutách by měla být cibulka krásně zkaramelizovaná.

Mezitím co se nám cibule dusí, připravíme si ostatní suroviny. Česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka.

K hotové cibulce přidáme česnek, zázvor, římský kmín i koriandr a ještě chvilku opékáme, aby se koření krásně rozvonělo. Poté přidáme nakrájenou mrkev, kterou zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. V případě potřeby přilijte trochu vody tak, aby mrkev byla ponořená. Hrnec přiklopíme a vaříme, dokud mrkev nezměkne (cca 15 – 20 minut).

Nakonec polévku rozmixujeme a dochutíme pomerančovou šťávou, solí a pepřem. V případě potřeby polévku rozřeďte horkou vodou tak, aby dostala konzistenci polévky a ne kaše.

Na talíři polévku posypte opraženými dýňovými semínky a nasekaným koriandrem. Dobrou chuť!

 


Related Posts

Plevelinky

Plevelinky

Kozí noha a pampeliška, to jsou naše dnešní bylinky. Ptáte se, co mají tyhle dvě společného? Jak už název článku možná napovídá, obě jsou to tak trochu plevelné bylinky. Pokud jste nadšení zahrádkáři, tak jistě sami víte, jak je těžké, občas až nemožné, tyhle rostlinky […]

Bramboračka

Bramboračka

Pokud máte doma pár sušených hub a trochu brambor, určitě zkuste tuhle bramboračku. Je poctivá a chutná prý jako od babičky.  Protože je plná brambor, hub a zeleniny, nahradí pohodlně hlavní chod.  Je výborná, tak ji určitě taky vyzkoušejte.  Potřebujeme: 4 střední brambory 3 střední […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *