Rajská polévka

Rajská polévka

Rajská polévka je pro mě tak trochu návratem do dětství. Už jako malá jsem se totiž mohla utlouct po babiččině rajské s nudlemi. A vůbec mi tenkrát nevadilo, že to byla polívka z protlaku a čerstvá rajčata tak neviděla ani z dálky…

Naproti tomu tahle rajská je pouze z čerstvých rajčat a musím vám říct, že to se vůbec nedá srovnat. Za prvé nemá tu krásně sytou červenou barvu (asi máme nějakou špatnou odrůdu rajčat) a za druhé, chutná vážně po rajčatech! Koho by to napadlo, že? 😀 Takže pokud se vám také letos urodilo dost rajčat, určitě z nich zkuste uvařit polévku. Uvidíte, že nebudete litovat.

Potřebujeme:

  • kousek másla
  • 1 větší cibuli
  • 4 velké stroužky česneku
  • cca 1 kg oloupaných čerstvých rajčat
  • 2 bobkové listy
  • velkou hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř

Na dozdobení:

  • parmazán
  • čerstvá bazalka

Postup

V hrnci si rozehřejeme kousek másla, na kterém osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Když cibulka začíná hnědnout, přidáme k ní na plátky nakrájený česnek a ještě chvilku restujeme.

Mezitím si pokrájíme rajčata na větší kostky, které pak spolu s bobkovými listy přidáme k osmažené cibulce a česneku. Promícháme a vše zalijeme vodou tak, aby rajčata byla z větší části (ale ne úplně) ponořená. Vždy je lepší dát vody méně a v případě potřeby dolít, než naopak. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme cca 20 minut.

Poté vyndáme bobkové listy a polévku důkladně rozmixujeme. Když náhodou zapomenete bobkové listy vyndat a polévku rozmixujete i s nimi, nic zásadního se nestane, jen bude mít možná trochu jinou chuť. Ale garantuju vám, že pokud je napoprvé nevyndáte, příště už si na ně vzpomenete vždycky (vlastní zkušenost 😀 ). Polévku dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou bazalku a můžeme podávat.

Při servírování můžete polévku posypat strouhaným parmazánem a ozdobit lístky bazalky.

Dobrou chuť!

 


Related Posts

Plevelinky

Plevelinky

Kozí noha a pampeliška, to jsou naše dnešní bylinky. Ptáte se, co mají tyhle dvě společného? Jak už název článku možná napovídá, obě jsou to tak trochu plevelné bylinky. Pokud jste nadšení zahrádkáři, tak jistě sami víte, jak je těžké, občas až nemožné, tyhle rostlinky […]

Bramboračka

Bramboračka

Pokud máte doma pár sušených hub a trochu brambor, určitě zkuste tuhle bramboračku. Je poctivá a chutná prý jako od babičky.  Protože je plná brambor, hub a zeleniny, nahradí pohodlně hlavní chod.  Je výborná, tak ji určitě taky vyzkoušejte.  Potřebujeme: 4 střední brambory 3 střední […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *