Rizoto z červené řepy

Rizoto z červené řepy

Z červené řepy jde vykouzlit spousta báječných jídel. A pokud tomu stále nevěříte, určitě vyzkoušejte řepové rizoto. Jemné krémové rizoto v kombinaci s výrazným sýrem a čerstvou bazalkou je to pravé nejen v podzimních dnech. A už jste zkoušeli řepovou polévku nebo řepový koláč? Pokud milujete červenou řepu, tak jako já, určitě si to oblíbíte. Ale i ti, kteří řepu nevyhledávají, by ji měli dát šanci. Tenhle recept rozhodně stojí za vyzkoušení. Ještě lépe chutná se sklenkou dobrého vína.

POTŘEBUJEME:

  • 1 větší uvařená červená řepa (asi 400 g)
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • menší lžička sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • ½ hrnku suchého vína (může být jak bílé, tak červené)
  • strouhaný parmazán (asi 2 vrchovaté lžíce)
  • 1 lžíce másla

Na omáčku:

  • 1 balení Nivy nebo Gorgonzoly
  • trochu mléka nebo smetany

K podávání:

  • čerstvá bazalka

POSTUP

Uvařenou řepu nastrouháme na jemném struhadle, nebo rozmixujeme na pyré.

Na oleji orestujeme nakrájený česnek a poté přidáme rýži (neoplachujeme!). Rýži restujeme, dokud nezesklovatí a poté podlijeme vínem. Víno necháme zcela vypařit, přidáme tymián a postupně zalíváme menším množstvím vody.

Vždy přidáme asi půl hrnku vody a mícháme, dokud se všechna nevstřebá, a poté přidáme další díl vody. Takto pokračujeme, dokud není rýže téměř měkká.

Do rizota poté přidáme řepu a necháme ještě chvíli povařit. Stále hlídáme hustotu přilíváním vody. Výsledkem by měla být hustší kaše.

Nakonec stáhneme rizoto z plamene a vmícháme lžíci másla a strouhaný parmazán, dochutíme solí a pepřem.

Na nivovou omáčku stačí rozehřát sýr v troše mléka nebo smetany a dobře promíchat do hladka.

Řepové rizoto podáváme zalité nivovou omáčkou a posypané čerstvou bazalkou. Dobrou chuť!

TIP: Místo nivové omáčky můžeme rizoto servírovat s nadrobeným sýrem Feta, s kterým chutná také skvěle.


Related Posts

Salát z červené řepy

Salát z červené řepy

Červená řepa. O té bych mohla psát romány. Já jí miluji, přítel jí nenazve jinak než „ten červenej fujtajibl“. S červenou řepou je to dost složité, protože ne každému chutná, takže se s ní ne každému zavděčíte. Tenhle salát milovníky řepy nadchne, a ti, kteří […]

Koláč z červené řepy

Koláč z červené řepy

Pokud také patříte k milovníkům červené řepy, můžete vyzkoušet tenhle slaný koláč. Uznávám, že ne každý má rád chuť červené řepy, ale v této kombinaci ji skvěle doplňuje křehké těsto, tymián a slaný sýr. A právě to na něm já osobně mám ráda. Navíc tenhle koláč […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *