Rohlíky

Rohlíky

Recept na tyhle báječné rohlíky je od Florentýny, která opravdu ví, jak na výborné kynuté těsto. Jsou krásně měkké a za mě rozhodně lepší než kupované. Můžete si upéct i zdravější verzi, u které část mouky nahradíte celozrnnou. Jsou také moc dobré, ale co vám budu povídat, ty bílé jsou zkrátka lepší. Baví mě na nich, že nejsou vůbec složité a na to, že jsou z kynutého těsta, jsou super rychle hotové. A ta chuť? To zkrátka musíte vyzkoušet. Když si v sobotu ráno trochu přivstanete, za necelé dvě hodinky máte na stole výborné, voňavé domácí rohlíky. A to se podle mě vyplatí.

Potřebujeme: 

Na kvásek:

  • ½ kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička mouky
  • 150 ml vlažného mléka

 Na těsto:

  • 500 g hladké mouky (pro zdravější verzi nahraďte 200 g moukou celozrnnou)
  • 150 ml vlažného mléka
  • 60 g rozpuštěného másla nebo sádla (můžeme nahradit i olejem)
  • 1 lžička soli
  •  Hrubozrnná sůl a/nebo mák na posypání

Postup

Nejdříve si zaděláme kvásek. Rozdrobené droždí posypeme lžičkou cukru a rozmícháme v řídkou kašičku, do které přimícháme lžičku mouky a 150 ml vlažného mléka. Kvásek necháme na teplém místě vzejít (trvá to asi 10 minut).

Do mísy dáme mouku a lžičku soli, přidáme vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka a lehce zamícháme. Nakonec přidáme i rozpuštěné máslo a těsto hněteme (nebo necháme hníst v robotu) asi 8 minut, až je hladké a pružné.

Mísu zakryjeme potravinovou folií nebo utěrkou a necháme těsto na teplém místě asi třičtvrtě hodiny kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři části a z každé vyválíme tak velký kruh, kam až nás těsto pustí. Kruh rozřízneme na čtvrtiny a každou čtvrtku stočíme od nejširší části po špičku a trochu zahneme do tvaru rohlíku.

Rohlíky skládáme na pečícím papírem vyložený nebo vymazaný plech. Vodou potřeme všechny rohlíky, aby se na nich uchytil mák a sůl a podle chuti posypeme. Připravené rohlíky necháme ještě asi 20 minut dokynout a poté pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 15 minut do zlatova (nebo na 170 °C na horkovzduch).

Upečené rohlíky necháme nejlépe na mřížce vychladnout a pak už se do nich můžeme pustit 🙂 Podělte se o ně s rodinou nebo známými, protože v den upečení jsou neodolatelné.


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *