Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

K Velikonocům zkrátka patří tradiční velikonoční nádivka, neboli hlavička. Ta pravá musí být samozřejmě z kopřiv. Pokud je ale nemáte, můžete kopřivy nahradit baby špenátem, medvědím česnekem, hladkolistou petrželkou, nebo jakoukoliv jinou mladou zelení. S kopřivami ale pracujte opatrně. Jako holka z vesnice jsem je samozřejmě vzala takzvaně „do teplých“, protože přece nejsem žádná bábovka a žádné kopřivy se nezaleknu. Musím ale upřímně přiznat, že mě po ručním zpracování a natlačení do pekáčku pěkně pálily ruce. Ale hrdinsky jsem to ustála 😀

jaro 2017

Potřebujeme:

  • 250 g rohlíků
  • 300 g uzeného masa
  • 100 g mladých kopřiv (nebo baby špenátu)
  • hrst čerstvé petrželky (můžete vynechat)
  • 6 vajec
  • 250 ml mléka
  • sádlo na vymazání pekáčku

Postup

Rohlíky nakrájíme den předem na kostičky a necháme oschnout.

Uzené maso chvilku povaříme, nejlépe v páře, a pokrájíme ho na kostičky. Kopřivy krájet nemusíme.

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme do světlé pěny a zašleháme do nich mléko. Žloutkovou směs nalijeme na suché rohlíky a necháme je chvilku „vyčvachtat“, aby tekutinu nasákly. (Pokud se vám zdá, že jsou rohlíky suché, můžete ještě přidat trochu mléka).

 

K rohlíkům přidáme uzené maso, kopřivy a petrželku a ve velké míse všechno důkladně promícháme. (Kdo se nebojí kopřiv, může směs prohníst rukama.) Nakonec vmícháme vyšlehaný bílek a „nahňácáme“ do dobře vymazaného pekáčku.

Nádivku pečeme na 180 °C asi 50 minut.


Related Posts

Pečení bez pečicího papíru

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. […]

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Doma zbylo několik jablek a úkol zněl jasně – udělat štrůdl. Jenomže to bych musela nejdřív udělat listové těsto, které se musí nechat odležet, a štrůdl by byl nejdříve večer. Tak jsem se rozhodla pro kynutý závin, který vždycky dělávala babička. A víte, jak to dopadlo? Je výborný. […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *