Zapečené palačinky se špenátem

Zapečené palačinky se špenátem

Palačinky trochu jinak – naslano se špenátem. Že vám to připadá jako trochu zvláštní kombinace? Chápu, vždyť i já jsem k tomuto jídlu ze začátku přistupovala s nedůvěrou…Ale mohu vám říci, že hned po prvním ochutnání jsem musela změnit názor. Takže ani vy se toho nemusíte vůbec bát a můžete tyhle špenátové palačinky klidně vyzkoušet!

Potřebujeme:

Na palačinky:

  • 200 – 210 g hladké mouky (můžete použít buď klasickou pšeničnou, nebo zvolit třeba špaldovou)
  • 1/2 l mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej/sádlo na smažení

Na náplň:

  • 1 cibule
  • cca 500 g špenátu (mraženého, nebo čerstvého listového)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • plátky šunky
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • muškátový květ
  • sýr na strouhání (já používám klasický eidam nebo goudu, ale můžete vyzkoušet i jiné druhy sýra)

Postup

Nejprve si z mléka, mouky, vejce a špetky soli připravíme těsto a na oleji či sádle usmažíme palačinky.

Zatímco smažíme palačinky, můžeme si připravit špenát. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát a necháme chvíli dusit. Pokud máte čerstvý listový špenát, můžete ho trochu podlít vodou; u mraženého to není potřeba. Nakonec do špenátu přimícháme prolisovaný česnek, podle chuti osolíme a máme špenát hotový.

Když máme připravené palačinky i špenát, můžeme začít plnit. Na palačinku položíme plátek šunky, na to dáme špenát, palačinku zabalíme a položíme do vymazaného pekáčku. Postup opakujeme, dokud nezaplníme celý pekáček.

Nakonec rozmícháme vajíčka v mléce, přidáme trochu muškátového květu, sůl a pepř a touto směsí palačinky zalijeme. Pečeme při 180°C cca 35 – 45 minut. Asi v polovině času (až se vajíčko na palačinkách srazí) posypeme palačinky strouhaným sýrem a pokračujeme v pečení.

Dobrou chuť!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *