Zeleninový salát s mandarinkou a krevetami

Zeleninový salát s mandarinkou a krevetami

Krevety jsou poměrně drahé, ale jednou za čas si je moc ráda dám. Mají takovou specifickou chuť, kterou ničím nenahradíte. I přesto, že nejsem úplně fanoušek mořských plodů, krevety mám moc ráda. Pamatuji si, že když jsem je poprvé ochutnala, nebyla jsem si jistá, jestli mi chutnají, ale po nějaké době jsem tu chuť chtěla zažít znovu. Od té doby jsem si je vždycky dávala pouze v restauraci. A tak jsem se rozhodla, že si je zkusím udělat i doma. Bála jsem se, že nebudu vědět, jak je správně připravit, ale naštěstí to není nijak složité. Krevety v kombinaci se salátem s citrusovým nádechem chutnají prostě skvěle.

podzim 2016

Potřebujeme:

  • 250 g loupaných krevet (pokud máme mražené, vyndáme je z mrazáku předem, ab nám roztály)
  • trochu oleje (já jsem použila avokádový, můžete ho nahradit olivovým)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Na salát:

  • ½ ledového salátu
  • ½ okurky
  • 1 avokádo
  • několik cherry rajčat
  • 1 střední mrkev
  • hrst polníčku
  • 2 mandarinky (můžete nahradit i pomerančem)

Na zálivku:

  • šťáva z ½ citronu
  • ½ lžičky medu
  • 1 lžička oleje
 
  • 2 plátky citronu na ozdobu

Postup

Nejdříve si připravíme salát, abychom po osmažení krevet mohli salát rovnou servírovat, dokud jsou krevety teplé. Všechnu zeleninu kromě polníčku a mrkve nakrájíme a dáme do misky. Přidáme hrst polníčku, mrkev nastrouhanou na nudličky Julienne (hranaté nudličky) a nakrájenou mandarinku.

Na krájení mandarinky existuje takový chytrý trik. Nerozdělujte ji na měsíčky, ale nechte v půlkách. Polovinu položte rozpůlenou stranou na prkýnko a ostrým nožem, nejlépe s vroubky, ji pokrájejte od pravého horního rohu šikmo (v úhlu asi 45° ke směru měsíčků) a poté šikmo od pravého dolního rohu. Mandarinky budou vypadat, jako bychom je oloupali. To samé jde udělat i s pomeranči.

Na salát poté připravíme zálivku. Všechny ingredience na zálivku důkladně rozmícháme a zalijeme salát. Podle chuti osolíme a opepříme.

Krevety propláchneme a necháme okapat. Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, které necháme na pánvi na oleji rozvonět. Poté přidáme krevety, malinko osolíme a opepříme a restujeme asi 4 – 6 minut. Krevety se nám hezky skroutí a zrůžoví.

Na talíř dáme nejdříve zeleninový salát, navrch poklademe krevety (vyjměte je z česneku, nebo pokud máte rádi česnek, přidejte i ten) a můžeme je ještě ozdobit plátkem citronu. Salát ihned podáváme. Třeba v kombinaci s bílým vínem je výborný.


Related Posts

Salát z červené řepy

Salát z červené řepy

Červená řepa. O té bych mohla psát romány. Já jí miluji, přítel jí nenazve jinak než „ten červenej fujtajibl“. S červenou řepou je to dost složité, protože ne každému chutná, takže se s ní ne každému zavděčíte. Tenhle salát milovníky řepy nadchne, a ti, kteří […]

Domácí noky s chřestem a cherry rajčaty

Domácí noky s chřestem a cherry rajčaty

U nás doma milujeme italskou kuchyni. Ať už těstoviny, gnocchi nebo rizota, smetanové, sýrové i zeleninové omáčky – to všechno má vždy velký úspěch. A k tomu samozřejmě dobré bílé víno. Tohle jídlo jsme ochutnali přímo v Itálii a nemohli na něj zapomenout. A protože je chřestová […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *