Jablkobraní

Jablkobraní

Jablko je takové tradiční české ovoce. Je pro nás už tak obyčejné a samozřejmé, že někdy zapomínáme na jeho výjimečnost a sílu. Když sníme jedno jablko denně, prospějeme tím našemu zdraví. Jablka napomáhají trávení a obsahují spoustu vitamínů, takže posilují naši imunitu. Zvláště teď na podzim je jablek dostatek a způsobů jejich zpracování je nepřeberné množství. Myslím si, že bez jablek bychom se neobešly. Tradičním štrůdlem nepohrdnou ani vyhlášení šéfkuchaři a jablkový džus je klasika, kterou běžně pije spousta z nás. I náš beran Bedřich si občas rád dá kousek jablíčka na chuť. Tak hurá pro jablka! Vyrobíme si z nich báječné věci.

podzim 2016

Jablečný mošt

Každoročně doma moštujeme a já se na to pokaždé nesmírně těším. Miluji tu chuť čerstvého moštu a vůni jablek. Na výrobu jablečného moštu jsou vhodná spíše tvrdší jablka, aby se o sebe při stlačení mohli opřít a uvolnilo se co nejvíce šťávy. My doma moštujeme v takovém tom klasickém dřevěném soudku. Nejdříve se musí přebrat (aby se nestalo, že do moštu přijde shnilé jablko) a poté se rozdrtí na malé kousky, které se stlačí v soudku. Hotový mošt se nakonec přecedí přes sítko a plní do lahví. Jablečný mošt má přirozeně hnědou barvu a je trochu kalný. Mošt uchováváme v lednici, ale je třeba ho do týdne vypít. Na delší dobu je možné ho uchovat v mrazáku.

Jablečná přesnídávka

Domácí přesnídávka je úplně jednoduchá záležitost a přitom chutná tak skvěle. Stačí jablka oloupat, zbavit jadřinců, nakrájet na větší kostky, trochu podlít a dát vařit. Rozvařená jablka můžeme rozmixovat (někdy to ani není nutné) a ještě horké plníme do skleniček, které pořádně zavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Do jablečné přesnídávky můžeme přidat cokoliv, na co máme chuť. Jablka se dají svařit s jakýmkoliv dalším ovocem (banány, třešně, maliny,…), mrkví, dýní, nebo můžeme přidat vánoční koření (skořici, badyán, hřebíček). Přesnídávka vydrží i několik měsíců.

Sušená jablka

Klasické křížaly zná snad každý. Jsou výborné samotné nebo s vlašskými ořechy na takovéto zobání třeba k televizi. Když se ale usuší jablíčka nakrájená na malé kostičky, vznikne výborná přísada do domácího müsli nebo sušenek.

Jablka můžete také usušit nakrájená na kolečka i s jadřinci a budou se vám hodit na různé dekorace, například na ozdobu adventního věnce.

Pečená jablka

Dejte omytá jablka do pekáčku, podlijte je trochou vody a dejte do trouby péct. Že to zní až moc jednoduše? Možná, ale výsledek je fantastický. Jablíčka pečte do změknutí. Čas pečení závisí na velikosti, typu a také zralosti jablek. Vhodná jsou spíše zralejší, která nepotřebují tolik času. Pokud chcete tenhle obyčejný recept povznést na božský dezert, vydlábněte z jablek jadřince a naplňte je směsí másla, mletých nebo nasekaných ořechů, rozinek a skořice a podlijte trochou rumu. Hotová jablka můžete ještě ozdobit trochou zakysané smetany. Kromě toho, že si pochutnáte, naplníte svůj domov báječnou vůní. Za tyhle jablíčka vám všichni utrhnou ruce.

Jablkové pečení

Z jablek se dá samozřejmě kromě štrůdlu připravit spousta buchet, koláčů a dezertů. Já pro vás mám recept na Mřížkovaný jablečný koláč a Jablečné pletýnky.

Nezapomínejme ale jablíčka jíst syrová, tak dají našemu tělu nejvíce cenných vitamínů. Výborná jsou třeba nastrouhaná s mrkví, medem, rozinkami a ořechy. Tak si jablečnou sezónu užijte stejně tak jako já a na jablka nezapomínejte ani během celého roku. Jsou totiž úžasným darem přírody.


Related Posts

Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Štrůdl je taková ta klasika všech klasik, a to nejen na podzim. Jsem si jistá, že tady u nás mezi dezerty není nic známějšího než jablečný štrůdl. Dá se udělat na spoustu způsobů a taky na různé způsoby podávat a i když ho každý dělá […]

Mřížkovaný jablkový koláč

Mřížkovaný jablkový koláč

Když byt provoní pečená jablka se skořicí, je to znamení, že už je tady zase podzim. Já jsem ho letos přivítala tímhle báječným koláčem, který ani letošní jablkovou sezónu rozhodně nedělám naposledy. V podzimním menu zkrátka nesmí chybět. Tenhle koláč je pro mě dokonalá kombinace […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *