Kysané zelí

Kysané zelí

Letošní zimu jsme se rozhodli, že nebudeme kupovat žádnou supermarketovou zeleninu. Proč? No, hlavně proto, že její chuť se mnohdy poctivé zelenině ze zahrádky ani zdaleka nepodobá a o obsahu nějakých prospěšných látek by se dalo asi také pochybovat. A pak také proto, že máme z léta spoustu zeleniny mražené a zavařené. No a navíc, upřímně, vážně musíme dovážet zeleninu přes půl světa (která je proto často trhaná nezralá)? To nejsou jiné způsoby, jak i v zimě doplnit nějaké ty vitamíny? A jak to dělali naši předci? Zeleninu nedováželi, a přesto zimu ve zdraví přežili.

Proto jsme se letos rozhodli, zkusit to tak trochu postaru. Jak jsem již zmínila, nějakou zeleninu jsme měli zamraženou, nějakou zavařenou, a zbytek jsme dohnali kysaným zelím. Čerstvým, od místního farmáře (takže jsme vlastně i podpořili domácí ekonomiku).

Samozřejmě, že kysané zelí je nejlepší syrové, neboť tepelnou úpravou ztrácí všechny ty hodné bakterie, které pomáhají udržovat rovnováhu v našich bříšcích, ale syrové se taky nedá jíst pořád. V tomhle článku tak najdete dva tipy na to, co se z takového obyčejného kysaného zelí dá vykouzlit.

Zelňáky

Zelňáky u nás doma jednoznačně vedou. Nejenže je můžeme mít i několikrát do týdne a stále se neomrzí, ale navíc ani moc dlouho nevydrží. Občas dokonce nestačí ani vychladnout. Jednoduše je mamce užíráme téměř z pánve a o poslední kousek se téměř pereme. A kdo chvilku zaváhá, tak má většinou smůlu. Takže zelňáky se u nás pro jistotu dělají už jen z dvojité dávky 😀

Potřebujeme:

  • 500 g kysaného zelí
  • hrst škvarků
  • 1 vejce
  • kmín
  • cca 10 dkg hrubé mouky

Postup

Všechno smícháme. Tvoříme placičky (je dobré si navlhčit ruce, aby se vám těsto nelepilo), které z obou stran smažíme na sádle.

Zelný salát s křenem

Tenhle salát je naprosto dokonalou prevencí v chřipkovém období. Syrové kysané zelí, čerstvý křen a kousek jablka – to je pořádná vitamínová bomba, skoro proti smrti.

Kysané zelí jednoduše pokrájíme na menší kousky, přidáme kousek na kostičky nakrájeného jablka a nadrobno nastrouhaný křen (množství podle toho, jak kvalitní je křen, a taky, co kdo snese). Zamícháme a je hotovo. Jak jednoduché! A hodí se téměř k čemukoli, k masu, bramborám, zapečeným těstovinám, rizotu…



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *