Tyhle medové perníčky jsou jednoduché a chutnají báječně. Dělám je každý rok a mám je moc ráda. Je skvělé, že jsou hned měkké, takže nemusíte čekat do Vánoc. Nevýhodou je, že většinou do těch Vánoc ani nevydrží.
Letos jsem si u pečení perníčků, nebo spíše jejich zdobení, poplakala. Těsto dopadlo výborně, není na něm totiž co zkazit a chuťově jsou moc dobré, avšak kámen úrazu je pro mě bílková poleva. Všechno se zdálo v nejlepším pořádku, konzistence polevy byla skvělá, tak jsem začala zdobit. Vypadalo to, že se všechno povedlo, jak mělo, avšak poleva netuhla. Neztuhla ani po půl hodině, ani po hodině. Smířená s tím, že mi poleva neztuhne, jsem ji samozřejmě po nazdobení několika perníčků vyhodila. Už bylo docela pozdě, tak jsem nechala perníčky perníčkama a šla jsem spát.
Ráno jsem se na perníčky šla podívat a hádejte co – poleva byla krásně tuhá. Potřebovala jenom trochu víc času. Proto bych vám chtěla říct, že nemá smysl plakat nad netuhnoucí polevou. Mějte s ní trpělivost. Druhý den jsem si vytvořila polevu novou, která se nade mnou nejspíš slitovala, a tuhla rychleji. Rozhodla jsem se bílou polevu zkombinovat s rozpuštěnou čokoládou. Perníčky nazdobené dvěma barvami mě naprosto nadchly. Mám jen jedinou obavu. Vánoc se jistojistě nedožijí.
advent 2016
Potřebujeme:
Na perníčky:
-
75 g másla
-
100 g moučkového cukru
-
300 g hladké mouky
-
100 g špaldové celozrnné mouky (můžete nahradit hladkou moukou)
-
2 lžíce medu
-
2 lžičky perníkového koření
-
1 lžička kakaa (pro tmavší barvu – můžete vynechat, nebo naopak přidat)
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
2 vejce
Na zdobení:
-
bílková poleva (1 bílek, 140 g moučkového cukru, citrónová šťáva)
-
hořká čokoláda
Postup
Nejdříve vyšleháme cukr s vejci a změklým máslem. Poté přidáme med a koření. Medu nedáváme víc, jinak by perníčky byly tvrdé. Do této kašičky vmícháme mouku s jedlou sodou a kakao pro barvu. Důkladně vypracujeme těsto, které necháme v lednici nejméně hodinu odležet, nejlépe však přes noc.
Těsto vyválíme a vykrajujeme nejrůznější tvary. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 – 12 minut (záleží na výšce rozváleného těsta).
Na zdobení si připravíme bílkovou polevu. Bílek vyšleháme s cukrem a poté zašleháme citronovou šťávu (zhruba z čtvrtky citronu). Cukru se bohužel nevyhneme, ani ho nemůžeme ubrat, protože bez něj by poleva neměla tu správnou konzistenci a neztuhla by nám.
Na tmavou polevu stačí rozpustit hořkou čokoládu. Perníčky nazdobíme a po ztuhnutí uzavřeme do krabičky, aby nám nenavlhly. V krabičce vydrží třeba až do Vánoc, pokud vám je dřív někdo nesní.