Inspirace

Pečení bez pečicího papíru

Právě teď před Vánoci spotřebuje každá hospodyňka spoustu pečicího papíru. Po použití ho většinou vyhodíme, protože se nedá třídit ani by se neměl pálit (protože může obsahovat silikon), a tak skončí na skládce, kde se dlouhé roky rozkládá a my nevědomky pečením zatěžujeme naši planetu. Je to vůbec nutné? Můžeme předejít zbytečnému odpadu?

advent 2016

Pečicí papír je vyroben z celulózy, je nepřilnavý a usnadňuje nám pečení. Alespoň si to myslíme. Ale zamysleli jste se nad tím někdy? Vážně ušetříme tolik času ustřihnutím pečicího papíru a vyložením plechu, než kdybychom plech vymazali?

V dnešní době je pro nás pečicí papír samozřejmostí, a třeba si bez něj ani pečení neumíme představit. Ale jak pekly naše babičky? Dříve žádný pečicí papír nebyl, a hospodyňky i bez něj dokázaly v kuchyni vykouzlit báječné věci.

 Zkusme to letos jinak. Nevytvářejme zbytečný odpad, který vůbec není nutný. Stačí vymazat plech sádlem. Pokud máte obavy, že se cukroví na plech přichytí, není to tak. Sádlo nám udělá stejnou službu jako pečicí papír, ale bez odpadu, a také levněji.

4 komentáře: „Pečení bez pečicího papíru

  1. Já měla z pečícího papíru taky černé svědomí. Zároveň ale nepoužívám ani živočišné produkty a rostlinné máslo je pro tyhle účely na nic. Nakonec jsem ale objevila silikonové pečící podložky. Používám je roky a drží jak helvétská víra.

    To se mi líbí

    1. To je také skvělý tip pro někoho, kdo nepoužívá sádlo/máslo, děkuji za něj 🙂
      Ještě mě napadá, že by pro tyto účely výborně fungoval i kokosový nebo slunečnicový olej 😉

      To se mi líbí

  2. Nemela jsem pecici papir a vecer strasnou chut na strudl na slano…dala jsem sadlo a totalni smrad a spalene…urcite to snim protoze mam na to chut a nejak to zkusim odriznout..ale sadlo za me neeee

    To se mi líbí

    1. Milá Dagmar, to je nám moc líto, že to takhle dopadlo. Možná byl plech vymazaný málo, nebo jste pekla moc dlouho/moc zprudka. Nám se ještě nic takového nestalo, za nás fungoval zatím vymazaný plech úplně stejně jako pečící papír, a že jsme toho na sádle napekly 🙂 Každopádně děkujeme za Vaši reakci a těší nás, že jste se s námi podělila o Vaši zkušenost 🙂

      To se mi líbí

Napsat komentář